Прокуратурата в Перу иззе вчера три луксозни часовника и гривна, които са в основата на скандала с участието на президентката Дина Болуарте, която заяви, че предметите са ѝ били дадени назаем, предаде Франс прес.

"Прокуратурата реши да пристъпи към изземване, без да е необходимо съдебно решение. Аргументът е, че вещите могат да бъдат изгубени", заяви пред журналисти Умберто Абанто, адвокат на губернатора на региона Аякучо, Вилфредо Оскорима, за когото се твърди, че е дал назаем бижутата на Болуарте.

Президентката на Перу е разследвана за "незаконно обогатяване", след като беше забелязана да носи луксозни часовници в рамките на скандал, наречен от пресата "Ролексгейт", съобщи БТА.

Миналата седмица тя заяви пред прокурорите, че е допуснала "грешка", като е приела часовниците от своя "приятел" губернатора на Аякучо, и че му ги е върнала.

Часовниците "Ролекс" и гривната са били иззети, когато са били представени в съда, каза Абанто.

Скандалът избухна в средата на март, когато новинарски сайт публикува снимки, на които се вижда, че Болуарте носи различни луксозни часовници, по времето, когато е била министър между 2021 и 2022 г. Домът и офисът ѝ бяха претърсени на 30 март, но часовници не бяха открити.

Съгласно конституцията на Перу, ако срещу Болуарте бъде повдигнато обвинение, тя не може да бъде съдена преди юли 2026 г., когато изтича мандатът ѝ, посочва АФП.