Перуанската президентка Дина Болуарте, която каза, че оглавява преходно правителство, призова днес на пресконференция в президентския дворец Конгреса да приеме предложението за изтегляне на парламентарните избори по-рано, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Болуарте, която е бивш вицепрезидент, пое функциите на президент по рано този месец, след като предишния президент от левицата - Педро Кастильо, се опита незаконно да разпусне Конгреса и беше арестуван.

Оттогава цялата страна е обхваната от протести, които отнеха живота на най-малко 17 души.

Болуарте отхвърли в събота исканията на протестиращите да подаде оставка и каза, че "това няма да реши проблема", и че е изпълнила задълженията си, изпращайки законопроекта за по-ранно произвеждане на изборите в Конгреса.

"Съжалявам за трагичните събития, които струваха живота на няколко сънародници в различни региони на страната, това трябва да спре", каза в петък Болуарте по време на церемония във военното училище в Лима.

Парламентът на Перу отхвърли в петък законопроект за изтегляне на парламентарните избори от април 2026 г. за декември 2023 г., в разгара на политическа криза, с протести, отнели живота на 18 души.

Предложението получи едва 49 гласа при необходими 87. Общо 33 депутати гласуваха против, а 25 се въздържаха, сочат крайните резултати. Новата президентка Дина Болуарте, която пое поста от сваления президент Педро Кастильо, обяви, че иска да ускори изборите в опит да спре противопоставянето.

Междувременно също в петък министрите на образованието и на културата - Патрисия Кореа и Хаир Перес - обявиха, че подават оставки.

Заради пътните блокади около 5000 туристи са блокирани в района на известната цитадела на инките Мачу Пикчу.