Хиляди протестиращи излязоха вчера по улиците на перуанската столица Лима и за втори пореден ден бяха посрещнати със сълзотворен газ от органите на реда, съобщиха агенциите.

Демонстрантите дадоха да се разбере, че запазват мобилизацията си и ще продължат да протестират с искане за оставката на президента Дина Болуарте.

Много от хората, които демонстрираха в Лима, пристигнаха от отдалечени райони в Андите, където десетки загинаха при безредиците, които обхванаха големи части от Перу, откакто миналия месец Педро Кастильо, първият перуански президент от селско андско потекло, беше подложен на импийчмънт и вкаран в затвора, след като опита да разпусне парламента (Конгреса).

Досега основната арена на протестите бяха южните части на страната, но демонстрантите искат да ги пренесат в столицата, където живее около една трета от 34-милионното население на Перу, пише БТА.

Митингите започнаха веднага след като на 7 декември Болуарте, която дотогава беше вицепрезидент на Кастильо, положи клетва и зае мястото му като президент. Демонстрациите предизвикаха най-големите изблици на политическо насилие в Перу за последните повече от две десетилетия. Загиналите са 55, а ранените 700.

При безредиците вчера и в четвъртък в Лима са задържани най-малко 40 души, обявиха силите за сигурност. Те са задържани най-вече за увреждане на публична и частна собственост при сблъсъците с полицията. Над 50 души са пострадали.

Снощи перуанският министър на туризма Луис Елгеро съобщи, че заради последствията от антиправителствените протести стотици чуждестранни туристи не могат да напуснат град Мачу Пикчу.

В град Илаве в южния регион Пуно около 1500 протестиращи нападнаха полицейски участък, съобщи вътрешният министър Висенте Ромеро.