Трите балтийски страни членки на НАТО и Европейския съюз - Литва, Латвия и Естония експулсират общо четирима руски дипломати, за да демонстрират солидарност с Чехия, съобщиха днес външните им министерства, цитирани от Ройтерс.

Вчера това направи и Словакия, като експулсира трима руски дипломати.

Литва гони двама руски дипломати, а Латвия и Естония по един. Изгонените дипломати са използвали дипломатическо прикритие за шпионска дейност, заяви пред журналисти литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис.

"В ЕС трябва да има по-малко руски шпиони под прикритие. Нашите колеги от Чехия хвърлиха светлина върху техните безпрецедентни действия", каза министърът.

Литва призова вчера страните от НАТО да покажат солидарност с Чехия, отбелязва Ройтерс.

Москва ще отговори на експулсирането на руски дипломати от Естония, Литва и Латвия, заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Властите на тези страни могат да не се съмняват, че ще отговорим. Техните дипломати вече могат да си правят сметки, кои от тях ще трябва да си стягат багажа", каза Захарова.

Чехия vs. Русия: Коя страна колко дипломати гони

В събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, след като каза, че двама руски агенти, обвинени в предполагаемото отравяне на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с нервнопаралитично вещество във Великобритания през 2018 г., стоят също и зад експлозията в чешки склад за експлозиви през 2014 г., при която загинаха двама души.

Вчера Прага обяви за персона нон грата по-голяма част от останалия дипломатически персонал в руското посолство в страната. 63-има служители на руското посолство в Прага трябва да напуснат Чехия със семействата си. 

Русия отрече обвиненията на Чехия и нарече действията и "провокативни и недружелюбни". Тя на свой ред обяви в неделя, че експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от руското в Прага.

По оценка на чешкото министерство на външните работи персоналът на посолството на страната в Русия наброява 24 души - 5 дипломати и 19 технически служители. Руското посолство в Чехия пък наброява 94 сътрудници - 27 дипломати и 67 технически служители.

По последна към днес, 23 април, информация Чехия и Русия ще имат по 32 души персонал в посолствата в Москва и Прага - 7 дипломати и 25 административно-технически служители. Чешкият външен министър Якуб Кулханек не изключи възможността за увеличаване на тези бройки в бъдеще, но само въз основа на принципа за паритет.

Президентът на Чехия Милош Земан подкрепя действията на кабинета и на чешката дипломация във връзка с разкритията, засягащи експлозиите в складове за боеприпаси в с. Върбетице през 2014 г., заяви Якуб Кулханек. Той информира, че в момента му е предоставена засилена полицейска охрана, каквато има също първият вицепремиер и вътрешен министър Ян Хамачек.

Броят на служителите в генералните консулства на Русия в Чехия и на Чехия - в Русия ще остане без промени. Руските генерални консулства в Чехия се намират в Карлови Вари и Бърно, а чешките в Русия - в Санкт Петербург и Екатеринбург.