Чехия заплаши да експулсира всички руски дипломати, като обвини Москва в "безпрецедентна терористична атака" на нейна територия през 2014 г. и призова за солидарност от страна на НАТО и Европейския съюз, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Готов съм за всичко. Дори да се тръгне от нулата, което означава да ги върнем всички у дома", заяви чешкият външен министър Ян Хамачек във Фейсбук.

Двете страни експулсираха реципрочно десетки дипломати, след като Прага обвини руските тайни служби, че стоят зад експлозия в склад за експлозиви на чешка територия през 2014 година.

Той каза, че смята утре (днес) да повика руския посланик, за да го извести за новите мерки след експулсирането на 18 руски дипломати, смятани от Прага за тайни агенти, на което Москва отвърна с изгонването на 20 чешки дипломати.

Хамачек призова страните от ЕС и НАТО да "действат колективно", като в знак на солидарност с Прага изгонят руски дипломати.

"Посланикът на Чехия информира Северноатлантическия съвет (ръководния орган на НАТО) и през седмицата съюзниците ще организират консултации с чешкия външен министър", каза снощи висш представител на алианса.

"Безусловно смятаме подобно поведение на Прага за напълно необосновано, разрушително от гледна точка на двустранните отношения", каза вчера пред журналисти говорителят да Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. "Смятаме подобна линия на Чехия за лишена от здрав разум. Всичко това изглежда като опит да се уподобят на непредсказуемите, агресивни действия на своите по-големи приятели зад океана", каза говорителят.