Словакия обяви днес за персона нон грата трима руски дипломати. Те имат срок от седем дни да напуснат страната, обяви словашкият премиер Едуард Хегер, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Хегер обясни, че Словакия е взела своето решение в знак на солидарност с Чехия, която вчера даде на Русия срок до края на другия месец да намали числеността на персонала на посолството си в Прага до този на чешкото дипломатическо представителство в Москва. Това се случи, след като руските власти не изпълниха ултиматума изгонените чешки дипломати да бъдат върнати.

Напрежението между Русия и Чехия се засили, след като чешкото правителство каза, че двама руски агенти са причинили през 2014 г. експлозия в оръжеен склад в страната, при която загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените боеприпаси са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Словашкият министър на отбраната Ярослав Над каза пред журналисти, че обявените за персона нон грата руски дипломати са се занимавали с дейности, които не отговарят на статута им, предаде Франс прес.

Русия е "дълбоко разочарована от неприятелските действия" на Словакия, която реши "да прояви псевдосолидарност" с Чехия по изфабрикуван проблем.

"Нашият отговор няма да закъснее", каза говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.