Ръководителят на компанията "Геофизика-космос", която произвежда навигационни системи за руската космическа програма, беше арестуван в Москва и е обвинен в измама в особено големи размери, съобщиха руските държавни медии, цитирани от Ройтерс и БТА.

Според неидентифициран представител на правоохранителните органи, Евгений Фомичев е бил разпитан и му е повдигнато обвинение в измама в големи размери, за което се предвижда затвор до 10 години и глоба в размер на 10 972 долара (един милион рубли), допълва ТАСС.

Басманният районен съд в Москва, който често се занимава с дела, засягащи високопоставени лица, е наредил Фомичев да бъде пратен в предварителния арест до 21 февруари по искане на руския Следствен комитет, който се занимава с тежки престъпления.

Фомичев е ръководител на "Геофизика-космос", компания, на чийто уебсайт се казва, че произвежда "оптични електронни устройства за ориентация и навигация за космически кораби". Също така се посочва, че почти всички руски космически кораби използват нейното оборудване.

Космическата програма на Русия претърпя огромен неуспех през август, когато космическата станция "Луна-25" се разби при опит за кацане на повърхността на спътника на Земята. Разследването на този случая констатира в началото на октомври, че неизправност в елемент от бордовата система за контрол може би е причина за провала на първата руска мисия на Луната от 47 години насам.

В края на октомври руският президент Владимир Путин каза, че руската лунна програма ще продължи въпреки загубата на "Луна-25". По време на посещение в космическия център в град Корольов край Москва той поиска от космическата индустрия на страната му да произвежда по-бързо и по-успешни търговски продукти.

Броят на руските спътници трябва да нарасне няколко пъти, а извеждането им в орбита да стане по-евтино, заяви Путин. Русия трябва да постигне напредък и в областта на ракетите носители за многократна употреба, каза президентът.