Руският опозиционен лидер Алексей Навални се намира в наказателна колония в арктическата Ямало-Ненецка област, на 1900 километра североизточно от Москва.

Съобщението направи негова говорителка в платформата Екс Кира Ярмуш. 

"Открихме Навални. Той е в наказателна колония номер 3 в района на Харп" (малък град с около 5 хиляди жители в Ямало-Ненецкия автономен окръг), каза Ярмич в социалната мрежа "Екс". Тя добави, че критикът на Кремъл "е добре" и е бил посетен днес от свой адвокат.

Местонахождението на 47-годишния опозиционер беше неизвестно през последните седмици във връзка с прехвърляне в друг затвор. Той не беше контактувал със защитата си от 6-ти декември. 

Междувременно съюзници на Навални са отправили 618 запитвания за неговото местонахождение, заяви адвокатът му Иван Жданов. 

Сътрудниците на Навални очакваха вероятното му прехвърляне в затвор с по-строг режим, след като през август той бе осъден на още 19 години затвор, отбелязва Ройтерс. До началото на декември опозиционерът бе в наказателна колония ИК-6 във Владимировска област на 235 километра източно от Москва.

Ямало-Ненецкият автономен окръг се намира в северозападната част на Азиатска Русия, като над 50% от територията му се намира северно от Северния полярен кръг. Столицата на окръга е Салехард. Той е единственият град, разположен точно на Северния полярен кръг, като през зимата температурите падат под минус 50 градуса.