По-рано днес съдът постанови, че Тимошенко е превишила служебните си правомощия при подписването на газовите договори с Русия през 2009 година. Освен това със своите действия тя е причинила щети на „Нафтогаз Украйна” в размер на 1,5 милиарда гривни.

Председателстващият съдия Родион Киреев изчете мотивите на присъдата, като подчерта, че цената на газа е била несъразмерна с постигнатите преди това договорености, съобщи Интерфакс, цитирана от БТА.

Обвинението, което поиска присъда от 7 години, обвини Тимошенко в ощетяване на бюджета със сключването на сделки с Русия през януари 2009 г., които облагодетелстват Москва.
"Ние искаме г-жа Тимошенко да бъде осъдена на 7 години затвор", заяви прокурорката Лилия Фролова в края на обвинителната си реч.

Преди прочитането на мотивите и присъдата Юлия Тимошенко призова украинците да не се боят от "авторитарния режим" на президента Виктор Янукович.
"Моля ви: не се страхувайте от режима! Украйна със сигурност ще свали авторитарния режим. Авторитарният режим и диктатурата ще бъдат отстранени в най-скоро време", каза тя и допълни, че не е виновна за нищо и определи присъдата, която се огласява, за фалшива. "Никой не може, нито Янукович, нито съдия Радион Киреев да опетни моето честно име", каза още бившият премиер.

Защитата й пък обяви, че произнесената днес присъда е „позорна страница” в историята на украинското правосъдие. Очаква се в близките дни присъдата да бъде обжалвана.

Над 1000 полицаи от специалните части охраняваха сградата на съда, пред който се събраха стотици привърженици на бившата премиерка, опитвайки се да пробият блокадата на силите за сигурност. След изчитането на присъдата привържениците на Тимошенко се опитаха да пробият металните заграждения, издигнати от силите за борба с безредиците. Те скандираха: "Позор!".

Някои се опитаха да нахлуят в сградата на съда, към която продължават да прииждат още хора, предаде ИТАР-ТАСС. В съда освен членовете на семейството на Тимошенко и репортери не бяха допуснати други хора, дори членове на парламента, отбелязва ДПА. Според украинската конституция украинската милиция не може нито да арестува, нито да задържа член на парламента, припомня ДПА. "Милицията грубо наруши конституцията и украинските закони. Това е просто позор", заяви Иван Кириленко, депутат от коалицията на Тимошенко - "Блок на Юлия Тимошенко".

Делото започна на 24 юни. Тимошенко бе арестувана на заседанието по процеса на 5 август заради неуважение към съда.  В отговор бившият премиер на Украйна заяви: "Това е продължаване на политическата репресия и аз съм убедена, че те го правят по заповед на президента Янукович".

Газовите споразумения
Киев иска преразглеждане на газовите споразумения с Русия, сключени през януари 2009 г., като премиерът на Украйна Николай Азаров заяви, че се надява да бъде постигнат компромис до две седмици. Очаква се и президентите на Украйна и Русия Виктор Янукович и Дмитрий Медведев да се срещнат на 18 октомври в Донецк.