Британският принц Уилям направи вчера първата официална британска кралска визита в палестинските територии, като посети в бежански лагер на окупирания от Израел Западен бряг и се срещна с палестинския президент Махмуд Абас, изразявайки надежда за мир, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Уилям, който е втори в подредбата за наследяване на британския трон, бе посрещнат с държавни почести в Муката - резиденцията на палестинското правителство в Рамала, включително с почетна рота и оркестър.

"Аз съм много щастлив, че нашите две страни работят в такова тясно сътрудничество заедно. Налице са успешни примери в сферата на образованието и хуманитарната дейност в миналото и нека така да бъде и занапред", каза принцът на палестинския президент.

Лондонският електронен вестник "Индипендънт" отбеляза, че принцът, който като член на кралското семейство няма право да прави политически изявления, е нарекъл Палестина "страна" на срещата си с Абас. Тези думи на Уилям, според вестника, може да предизвикат гняв у властите на Израел. Великобритания, се казва в публикацията, не е признала палестинските територии за държава.

Принцът поигра футбол

Снимка: БТА

Уилям отбеляза, че споделя надеждата на палестинския президент за установяване на траен мир в Близкия изток. Така той изпълни и пожеланието на израелския президент Реувен Ривлин, който ден по-рано се обърна към британския принц с молба да изрази пред палестинския лидер послание с призив за мир.

И дори получи футболна фланелка...

Снимка: БТА

След тази среща Уилям посети палестинския бежански лагер Джалазон, намиращ се недалече от Рамала, където спря в местната здравна клиника и училището, управлявани от хуманитарната агенция на ООН - ЮНРУА. Той разговаря с ученици. Палестински охранители с автомати стояха по покривите на околните сгради, защото районът често е арена на сблъсъци и кървави инциденти заради съседството на лагера с голямо израелско селище на окупираната палестинска земя.

Уилям разговаря с местна студентка

Снимка: БТА

Принцът призна, че това посещение е породило у него много силни емоции.

"Моето послание тази вечер е, че вие не сте забравени. За мен е много силно преживяване да се срещна с вас и с други палестинци на Западния бряг и да чуя вашите разкази. Надявам се моето посещение тук, където виждам предизвикателствата, пред които сте изправени, да допринесе за укрепване на връзките на приятелство и взаимно уважение между палестинците и британския народ", каза Уилям в слово на градинско парти в британското консулство в Ерусалим късно снощи.

Кралската особа се разходи по улиците на Рамала

Снимка: БТА

Принц Уилям е на 5-дневно посещение в Близкия изток, което започна с визита в Йордания. Днес той ще посети светите места в Източен Ерусалим.