Катарското външно министерство заяви, че примирието в ивицата Газа е удължено с още два дни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Постигна се споразумение за удължаване на срока на хуманитарното примирие в ивицата Газа с още два дни", написа говорител на ведомството в социалната мрежа "Екс".

Палестинската групировка "Хамас" също заяви, че е дала съгласието си пред Катар и Египет за двудневно удължаване на примирието, като условията остават непроменени.

"Постигнато бе споразумение с братята ни от Катар и Египет да се удължи временното хуманитарно примирие с още два дни при същите условия", заяви говорител на "Хамас" в телефонен разговор с репортер на Ройтерс.

Представител на Белия дом също потвърди, че Израел и "Хамас" са се съгласили да удължат временното примирие, но не навлезе в детайли по темата.

Все още обаче няма потвърждение от Израел.

По-рано и Израел и "Хамас" се обявиха за удължаване на примирието, но палестинската групировка поиска четиридневно удължаване, докато желанието на Израел е то да бъде продължавано ден за ден. Освен това израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта, че веднага след края му, израелската армия ще възобнови офанзивата си в Газа с пълна сила.

Споразумението, сключено между Израел и "Хамас" миналата седмица, даваше възможност за удължаване на прекратяването на огъня в замяна на освобождаване на допълнителни 10 заложници на ден, припомня ДПА. Сделката предвижда освобождаването на максимално до 100 заложници, които да бъдат разменени за до 300 палестинци, намиращи се в израелски затвори в период от 10 дни. Досега са освободени 58 души, държани от "Хамас" за заложници и 117 палестински затворници.

По време на атаката си на 7 октомври "Хамас" отведе в ивицата Газа около 240 души, намирали се на израелска територия.

Според египетското държавно разузнаване удължаването на прекратяването на огъня цели да улесни ежедневното освобождаване на други 10 заложници в замяна на по 30 палестинци. В допълнение медицинска помощ, храна и гориво ще бъдат доставени в анклава.

Говорителят на израелското правителство Ейлон Леви заяви, че 184 заложници продължават да са държани в ивицата Газа. От тях 14 са чужденци, а 80 са израелци с второ гражданство.

САЩ заявиха днес, че смятат, че не всички заложници са държани от "Хамас", което прави освобождаването им трудно. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби каза, че се смята, че други ислямистки групи и физически лица държат няколко души, но не спомена конкретна бройка.

Вашингтон изрази надежда, че новата сделка за удължаване на временното прекратяване на огъня с два дни може да проправи пътя за по-нататъшни удължавания. "Ние искаме да видим освобождаването на всички заложници и това е най-добрият начин да постигнем това", каза Кърби. "Благодарни сме, че спечелихме два допълнителни дни, за да работим за това тук", подчерта той.

"Сега, за да се удължи паузата, "Хамас" пое ангажимента да освободи други 20 жени и деца през следващите два дни. Ние разбира се се надяваме да видим, че паузата се удължава още повече", добави Кърби.

Междувременно канцеларията на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху е уведомила близките на заложниците, че днес ще бъде освободена четвърта група израелски заложници в замяна на пускането на свобода на палестинци от израелските затвори. В съобщението не се уточнява колко точно заложници ще бъдат освободени.

В Ню Йорк Съветът за сигурност на ООН ще обсъжда войната в Газа най-малко два пъти тази седмица, като първият път ще е още днес по искане на Русия, припомня ДПА. На втората среща в сряда ще говори и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.