Изборните секции в Обединеното кралство затвориха врати, както беше предвидено в 21 ч. по Гринуич вчера вечерта, предадоха световните агенции. Гражданите на Англия и Уелс гласуваха за 143 местни съвета, 39 полицейски комисари и за 15 кметове. За едно място в британския парламент се гласуваше и на частични избори в североизточния избирателен английски окръг Хартълпул. Отделно пък жителите на Шотландия и на Уелс гласуваха за парламенти, предаде БТА.

Вотът беше известен като Суперчетвъртък. Някои от изборите - например тези за кмет на Лондон - бяха отложени от 2020 г. заради коронавирусната пандемия.

Заради коронавирусните рестрикции броенето на гласовете във всички тези избори няма да е през нощта. Единствено се броят тази нощ гласовете в Хартълпул, като се очаква те да бъдат обявени днес сутринта. Победителят в надпреварата за кмет на Лондон ще бъде обявен в събота вечерта. Резултатите от изборите в Уелс се очакват днес вечерта или в събота сутринта, а тези от местните избори в Англия в неделя. Резултатите от вота в Шотландия се очакват в събота следобед.

Няколко вота се смятаха за ключови в Суперчетвъртъка. В Шотландия лагерът на привържениците на независимостта беше разпокъсан в последно време. Очаква се Шотландската национална партия да излезе начело, но ако не получи абсолютно мнозинство, тя може да разчита на подкрепата на шотландските Зелени, но също и на новата партия Алба на бившия първи министър Алекс Салмънд, който е бивш ментор на първия министър Никола Стърджън, превърнал се в неин противник. Във вота участват и шотландските консерватори, шотландските лейбъристи и шотландските либерал-демократи, които са против отцепване на Шотландия. Ако лагерът на независима Шотландия получи мнозинство в парламента, то британският премиер Борис Джонсън няма да има никакво оправдание, за да отказва нов референдум за независимостта на провинцията.

В Уелс Марк Дрейкфорд от уелските лейбъристи се надява да спечели втори мандат като първи министър. Но партията му едва ли ще получи абсолютно мнозинство. Затова ще е принудена да състави коалиция с лявата партия Плайд Камри, чийто лидер Адам Прайс настоява за референдум за независимост до пет години, ако неговата партия спечели мнозинство.

Вотът за място в националния парламент в избирателния окръг Хартълпул, бастион на лейбъристите, е следен с интерес. Досегашният член на парламента там подаде оставка заради обвинения в сексуален тормоз. За лейбъристите ще е важно да запазят контрола си в този окръг след цунамито на консерваторите през 2019 г. в районите, засегнати от деиндустриализацията в Северна Англия.

Вотът в Лондон пък поражда интерес, защото противопоставя двама кандидати с имигрантско потекло. Досегашният кмет Садик Хан се бори за преизбиране. Той е на 50 години, син на пакистански шофьор на автобус и на шивачка. Израснал е в работнически квартал на Лондон с шест братя и една сестра. Учи право. На 15 години се записва в Лейбъристката партия. През 1994 г. става общински съветник в Уандсуърт в южен Лондон. През 2005 г. става депутат от квартала Тутинг. Три години по-късно Гордън Браун му предлага поста на министър за общините. На следващата година става министър на транспорта. Така де факто е първи министър мюсюлманин в британското правителство.

Споделя, че не би искал да е и първи премиер мюсюлманин, защото обича да е кмет на Лондон. През първия си кметски мандат замрази цените на обществения транспорт, създаде зони с ниско съдържание на вредни емисии, но бе упрекван, че не успял да възпре нападенията с хладно оръжие, които зачестиха и които се приписват на намаляване на полицейския персонал заради мерките за строги икономии на консервативните правителства. Наскоро той създаде комисия, целяща да подобри многообразието в публичното пространство. Обещава и работни места след кризата, породена от пандемията.

Опонент на Хан от редиците на консерваторите бе 49-годишният Шон Бейли, който е с потекло от Ямайка и си мечтае да стане първият чернокож кмет на британската столица. Той е бивш социален работник, а майка му е била специален съветник на Дейвид Камерън. Бейли обещава ново начало за Лондон с повече работни места и жилища и затягане на мерките за сигурност.

Като цяло изборите в Супер четвъртък са смятани за тест за Борис Джонсън. Те са първите големи избори от началото на пандемията. Въпреки скандалите около него в последно време той си остава популярен, основно заради успеха на ваксинационната кампания срещу коронавируса.