Сирийският президент Башар Асад призова да се изпълни споразумение, което се очаква да реши ситуацията в Идлиб - неконтролиран от него бастион на джихадистите в Северозападна Сирия, предаде Франс прес БТА.

Няколко дни преди мирните преговори, насрочени в Казахстан, където ще се говори за размяна на пленници и заложници между страните в конфликта, държавният глава изтъкна "необходимостта да се действа през този цикъл за премахване на пречките да бъде изпълнено постигнатото по-рано споразумение за региона на Идлиб", съобщи във Фейсбук президентската канцелария.

Асад напомни, че споразумението целеше "да се ликвидират терористичните групировки" в Идлиб, които според него "нападат цивилните в прилежащите зони за сигурност".

Сирийският президент направи тези изявления на среща с руска делегация, включваща емисаря на Кремъл за Сирия Александър Лаврентиев.

Страните се договориха да съгласуват усилията си за постигане на положителни резултати на срещата на високо равнище в т. нар. формат от Астана (днес Нур Султан), предвидена за 24 и 25 април в казахстанската столица, предаде агенция САНА, цитирана от ТАСС.

По нейни данни Асад и Лаврентиев са обсъдили инициативи, свързани с размяна на пленници и заложници между страните в конфликта, с издирване на информация за съдбата на безследно изчезналите по време на бойните действия. Подчертана е била нуждата от ускоряване на работата в тази насока с оглед голямото й хуманитарно и социално значение, също и необходимостта да се постигне напредък в политическия процес, по-специално в подготовката за свикване на конституционна комисия.

Решение за създаване на такъв орган с цел разработка на препоръки за поправки в конституцията на страната бе взето в края на януари 2018 г. на Конгреса за сирийски национален диалог в Сочи. В момента се решава въпросът за група независими участници от граждански сдружения. Утвърдени са вече списъците на делегатите, които ще представляват правителството и опозицията. Конституционната комисия ще работи под егидата на Гайр Педешен, специалния пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия. Той посети Дамаск на 14 април и ще участва в срещата в Нур Султан, посочва ТАСС.

С течение на годините войната в Сирия доби комплексен характер - в нея се включиха джихадистки групировки и чуждестранни сили. В конфликта загинаха над 370 000 души, отбелязва базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека, цитиран от АФП.

Позовал се на "неофициални източници", сирийският всекидневник "Ал Уатан", близък до режима, увери на своя сайт, че Лаврентиев, посетил преди това Саудитска Арабия, е представил пред президента Асад "позитивна саудитска инициатива", без да добави подробности.

Властите в Дамаск още не са коментирали новината. Руското външно министерство заяви, че на срещата е било обсъдено "възстановяването след конфликта и нормализирането на отношенията между Сирия и арабските страни".

Саудитска Арабия, покровителствала известно време бунтовниците срещу Асад, скъса дипломатическите си отношения със сирийския режим след избухването на конфликта през март 2011 г.

Щом обаче режимът започна все по-често да побеждава джихадистите и бунтовниците, като си възвърна контрола върху близо две трети от страната, отношенията между Дамаск и съседните арабски страни се постоплиха. Обединените арабски емирства и Бахрейн примерно отвориха отново посолствата си в Дамаск в края на 2018 г., напомня АФП.