След посещения в Германия и Италия украинският президент Володимир Зеленски пристигна тази вечер в Париж за разговори с френския президент Еманюел Макрон, предадоха световните новинарски агенции.

След като кацна на военно летище близо до френската столица, Зеленски бе посрещнат от министър-председателя на Франция Елизабет Борн и министъра на външните работи Катрин Колона.

Президентът на Украйна бе приет от френския държавен глава Еманюел Макрон на вечеря, съобщиха по-рано от президентството без да съобщават точния час на срещата.

Според Елисейския дворец Макрон ще потвърди пред Зеленски твърдата подкрепа на Франция за Украйна. Разговорите ще се съсредоточат върху продължаващата военна и хуманитарна подкрепа за Украйна, за да се защити от руската инвазия. Дългосрочната перспектива за връщането на мира в Европа също вероятно ще бъде тема на разговорите, според съобщението на Елисейския дворец.

Снимка: БТА/АР

Това е втората визита на украинския лидер в Париж от началото на руската инвазия в Украйна, отбелязва ДПА и припомня, че през февруари Зеленски се срещна там с Макрон и с германския канцлер Олаф Шолц.

На 14 май Зеленски бе на посещение в Германия. На украинския президент бе връчена престижната награда "Карл Велики". В речта си в Аахен канцлерът Олаф Шолц обеща "пълната подкрепа" на Германия за пътя на Украйна към членство в Европейския съюз.

По време на посещението си в Германия днес Володимир Зеленски приветства военната подкрепа на Берлин, като го определи като "истински приятел" и "надежден съюзник" след обявяването на нова оръжейна доставка в подкрепа на подготвяната контраофанзива срещу Русия.

Преди посещението си в Берлин украинският президент беше приет в събота в Рим от папа Франциск и италиански лидери.

Европейската обиколка на Зеленски се провежда на фона на подготовката за офанзива на украинската армия, като и Киев, и Москва твърдят, че са постигнали успех в и около Бахмут в източната част на Донбас.