Президентът на Словакия Андрей Киска заяви, че руският мотоклуб "Нощните вълци", който откри в страната своята европейска щаб-квартира, представляват сериозна заплаха за националната сигурност.

Той разкритикува началника на националната полиция Милан Лучански, който по-рано заяви, че рокерите, близки до президента Владимир Путин "не нарушават закона и правоохранителните органи не могат да предприемат никакви мерки срещу тях".

Техният щаб бе основана на 23 юни в село Долна Крупа, близо до град Търнава в Западна Словакия и на 70 км от столицата Братислава. На тържествената церемония присъстваха представители на мотоклуба, ръководителите на регионалните подразделения на клуба и представители на посолството на Русия в Словакия.

Според държавния глава действията на мотористите са "подигравка" с официалната позиция на страната по отношение на руската външна политика, съобщи руският вестник "Известия".

Киска заяви още, че "Нощните вълци" са "инструмент на режима, който е участвал в окупацията на съседна страна", визирайки руската интервенция, след която Крим беше анексиран. Клубът е сред санкционираните от САЩ организации, тъй като оказва военна помощ на проруските бунтовници в Украйна.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Външното министерство на Словакия също изрази безпокойство от това, че руските рокери националисти правят свой щаб в страната. Говорителят на ведомството Петер Шушко коментира пред Би Би Си, че действията им "трябва да бъдат "внимателно следени".

"Случаят предизвиква несъмнено безпокойство, тъй като хора, които изразяват възгледи, които са директно противоположни на външнополитическите възгледи на Словакия, се опитват да се организират на територията на страната. Ние смятаме, че влиянието на техните членове е вредно, особено разпространяваните от тях мнения, целящи да се пренапише историята. Така например мотоклубът твърди, че Крим е бил, е и ще бъде руски, че Сталин е велик герой, че НАТО е престъпна организация и прочее", изреди той, като уточни, че те твърдят, че са клуб, а не правителствена организация, така че е трудно на властите да се намесят чрез руското посолство".

Един от рокерите на Путин целува ръка на Корнелия Нинова при посещението им в България

БТА

Словашката националистическа група NV Europa, оглавявана от Йозеф Хамбалек, споделя военния лагер с "Нощните вълци". Местни медии съобщиха, че Хамбалек е собственик на имота, където преди това е имало свинеферма. Миналата седмица той е заплашил журналисти от Радио Свободна Европа/Радио Свобода, които са снимали около базата с дрон.

На снимките, които се появиха и в социалните мрежи, се вижда, че обектът е обграден с висока стена, а вътре има няколко сгради, боядисани в цвят на армейски камуфлаж. Вътре има също така хангари и достатъчно голямо пространство, в което е разположена военна и полицейска техника.

Руската рокерска банда твърди, че иска да направи мястото музей на Втората световна война, който да прославя съветските военни части, които са ползвали мотоциклети. Хамбалек пък написа във Фейсбук, че иска да открие там музей на военната и полицейската техника. След като чешки и словашки медии писаха за военния лагер, публикацията вече е недостъпна.

Съобщено беше също, че оборудването принадлежи на словашкото Министерство на отбраната, което на свой ред е уволнило от поста ръководителя на Института за военна история Милослав Капалович, позволил на Хамбалек да вземе машините под аренда.

Американското правителство също обвинява "Нощните вълци", че са преки участници в украинския конфликт - по време на анексирането на Крим през юни 2014 г. участвали в погрома срещу газоразпределителна станция в Стриколкове и срещу щаба на украинските военноморски сили в Севастопол. Европейският съюз обаче не наложи санкции срещу тях. Бизнеси, свързан с руските мотористи, също попадна в списъка със санкциите на САЩ - става дума за техния "Байк-център" в Москва, намиращ се на същия адрес, на който са нощният клуб Sexton (щаб-квартирата на клуба), както и охранителната фирма "Вълк".

Ръководител на клуба е Александър Залдостанов, известен като Хирурга. Той често се появява рамо до рамо с Путин, който пък през 2011 г. кара мотоциклет заедно с рокерите по време на техен фестивал В Новорускийск. През 2013 г. Путин лично награди Залдостанов с орден "За почит", който е висша държавна награда в Русия, давана на цивилни.

Embed from Getty Images

Клубът има над 5000 членове и клонове в няколко европейски страни, сред които Сърбия, Румъния, България. Словакия е една от страните, през които рокерите на Путин минават по време на ежегодния си поход за отбелязване на победата във Втората световна война.

Новата акция, която Йозеф Хамбалек и "Нощните вълци - Европа" вече рекламират, е планирана за 10 август. Тогава от "клубния дом" в Долна Крупа колоните мотоциклетисти ще се отправят към Крим, където "Нощните вълци" ще проведат в Севастопол мотошоу, наречено "Руска мечта".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos