Президентът на Колумбия Густаво Петро се срещна вчера в Богота с директора на американското Централно разузнавателно управление Уилям Бърнс при закрити врата, предават Ройтерс и БТА.

Преди няколко десетилетия може и да сме били врагове, а днес му подарявам хамак и плик с панела (подсладител, извлечен от захарна тръстика), написа Петро в "Туитър" в текст, придружен със снимка на двамата мъже, които се ръкуват.

Срещата между ръководителя на ЦРУ и президента на Колумбия е била частна и не са оповестени никакви подробности за обсъжданите теми.

Избран през лятото като първия ляв президент в историята на Колумбия, Густаво Петро като млад е бил член на крайнолявата градска партизанска организация М-19, която подписа мирно споразумение през 1990 г.

След това той живее известно време в изгнание в Европа, преди да се върне в родината си, за да стане член на парламента, после кмет на Богота (2012-2015 г.). На 7 август Петро встъпи в длъжност като държавен глава на страната, която от десетилетия е традиционно най-добрият съюзник на САЩ в Латинска Америка.

Критично настроен към определени аспекти на американската политика, като "провалената" война срещу дрогата, от началото на мандата си Петро вече се срещна с високопоставени американски служители, по-специално с ръководителя на американската дипломация Антъни Блинкън, който в началото на месеца беше в Богота.

Петро осъжда репресивната политика срещу наркотиците и насърчи Вашингтон да изготви нова стратегия за предотвратяване на потреблението в развитите икономики и слагане край на преследването на хората, които отглеждат кока в колумбийската джунгла.

Двете правителства се споразумяха за по-глобален подход към проблема с трафика на дрога, след 4 десетилетия на безуспешна борба срещу този бич, докато Колумбия остава най-големият производител на кокаин в света, а САЩ - главната страна потребител.