Густаво Петро, ​​първият ляв президент в историята на Колумбия, положи клетва снощи в Богота, в присъствието на стотици хиляди събрали се, съобщи БТА. Той наследява много непопулярния Иван Дуке.

Четиригодишният му мандат започва с подкрепата на лявото мнозинство в Конгреса, с което Колумбия, управлявана дълго време от консервативен елит, следва път, подобен на този на други латиноамерикански страни, в които надмощие вземат левите сили.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

"Кълна се в Бог и обещавам на народа да следвам строго Конституцията и законите на Колумбия", заяви по време на церемонията по встъпване в длъжност 62-годишният бивш сенатор и бивш партизанин, който обеща радикални трансформации, особено по отношение на околната среда, борбата срещу неравенството и насилието, свързано с трафика на наркотици.

Петро се отказа от въоръжената борба преди три десетилетия, а днес положи клетва като президент на площад "Боливар" в Богота пред множество международни гости и огромен брой събрали се граждани. Новият президент на Колумбия се обърна във встъпителната си реч снощи към въоръжените групи, действащи в страната, като им предложи "правни изгоди", ако подпишат мирно споразумение.

"Ние призоваваме всички въоръжени групировки да оставят оръжията в мъглявините на миналото. Да приемат правни облаги в замяна на мир и в замяна на окончателно прекратяване на насилието", заяви първият президент на колумбийската левица.

Густаво Петро със съпругата си

Снимка: БТА/АП

Освен това в речта си Петро призова за прекратяване на неуспешната "война срещу наркотиците" и за преминаване към "силна политика за предотвратяване на потреблението" в развитите страни.

"Време е за нова международна конвенция, която да приеме, че войната срещу наркотиците се е провалила", подчерта левият лидер на страната, която е първа по производство на кокаин в света.

Снимка: БТА/АП

По повод встъпването в длъжност на новия президент колумбийска престъпна група "Клана на Залива" обяви едностранно прекратяване на огъня, съобщи местният в. "Експектадор".

Съобщението, което се разпространява в социалните мрежи, е потвърдено от юридически представители на картела, с които изданието се е свързало. "Кланът на Залива" заявява, че прекратява огъня, за да търси мирно споразумение с правителството на новия президент, както и в знак на уважение към добрата воля на правителството, "което търси пътища за постигане на мир с всички участници в конфликта".

Прекратяването на огъня е влязло в сила още вчера.

Снимка: БТА/АП

"Имаме най-доброто желание да се присъединим към проучвателните мирни преговори, които Густаво Петро обяви от момента на избирането си. Вярваме, че това е най-доброто решение за забравената Колумбия, която представляваме", добавят юридическите представители на картела.

През последните седмици престъпната група уби повече от 20 служители на полицията и армията, припомня в. "Експектадор".

Снимка: БТА/АП