Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси предупреди днес да не се допуска разширяване на конфликта в Газа, тъй като това заплашва да превърне района в "бомба със закъснител", предаде Ройтерс.

Ас Сиси каза също, че суверенитетът на страната му трябва да бъде зачитан, след като вчера въоръжените сили прехванаха дронове, навлезли във въздушното пространство на Египет. Израел съобщи, че той е бил мишена на дроновете, обвинявайки за изпращането им подкрепяното от Иран бунтовническо движение на хутите в Йемен.

Египетските военни заявиха, че безпилотните самолети, разбили се на територията на египетските градове Таба и Нуейба близо до израелската граница и ранили шестима души, са дошли от южната част на Червено море. Те не казаха кой ги е изпратил.

"Предупредих за разрастването на конфликта, независимо откъде идва. Регионът ще се превърне в бомба със закъснител, която ще засегне всички нас", заяви на конференция Ас Сиси. "Египет е суверенна държава и нейният суверенитет и позиция трябва да бъдат зачитани /.../ Египет е силна държава и е неприкосновен", подчерта той.

Миналата събота египетският президент свика среща на върха за мир и призова за допускане на хуманитарна помощ в Газа, за освобождаване на заложниците и за прекратяване на огъня в конфликта между Израел и "Хамас".

Израелските военни съобщиха по-рано, че са прехванали ракета земя-въздух, изстреляна от Ливан по един от техните безпилотни самолети. Съобщението идва скоро след като ливанските власти издадоха предпазни указания в случай, че се наложи да евакуират летището в Бейрут, тъй като напрежението по границата нараства, предаде Ройтерс.

Израелската армия и подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" в Ливан ежедневно си разменят огън от началото на конфликта в ивицата Газа преди три седмици, което представлява и най-голямото изостряне на ливанско-изралеската границата, откакто двете страни водеха война през 2006 г.

По време на конфликта през 2006 г. пистите на международното летище "Рафик Харири" в Бейрут, разположено в южната част на столицата, бяха поразени от израелски въздушни удари наред с друга ливанска инфраструктура. По онова време летището бе временно затворено.

С повторното нарастване на напрежението ливанските власти издадоха предпазни указания за евакуация на летището и околните съоръжения в случай на извънредна ситуация. В указанията обаче не се посочва, че има непосредствена заплаха за обекта.

Снимка: БТА/AП

Конфликтът в ивицата Газа, в който Израел засили сухопътната си офанзива, породи опасения, че бойните действия могат да се разпространят в по-широк регионален мащаб, включително до ливанската граница.

Израелските военни днес съобщиха, че са прехванали ракета земя-въздух, изстреляна от Ливан към израелски безпилотен летателен апарат. В съобщението се казва, че военните са отговорили, като са "поразили източника на ракетния огън".

Нямаше незабавен коментар от страна на "Хизбула" - тежко въоръжена групировка, която заяви, че от петък насам 47 нейни бойци са били убити в сблъсъците по границата, отбелязва Ройтерс.

Израелската армия заяви по-рано, че седем нейни войници са били убити от 7 октомври насам, когато палестинската групировка "Хамас" - съюзник на "Хизбула" - извърши редица смъртоносни нападения срещу градове и кибуци на израелска територия. Като ответна мярка Израел предприе масирани въздушни удари срещу Газа.

Източници и преди са съобщавали, че атаките на "Хизбула" срещу Израел имат за цел да държат израелската армия в напрежение, без да провокират голяма война. Израел заяви, че няма интерес от водене на война и че ако "Хизбула" бъде сдържана, ще запази статуквото, отбелязва Ройтерс.

През изминалата нощ при израелски бомбардировки стотици здания в ивицата Газа са били "напълно разрушени", по информация на палестинската Гражданска отбрана, цитирана от Франс прес и БТА. 

"Стотици блокове и къщи бяха изцяло разрушени, а на хиляди други жилища бяха нанесени поражения", заяви пред АФП Махмуд Басал, говорител на службата в ивицата Газа, контролирана от палестинската групировка "Хамас". Интензивните бомбардировки през нощта промениха пейзажа в Газа и северните провинции, добави той.

Според разкази на очевидци най-ожесточените израелски бомбардировки през нощта са били съсредоточени в района на две болници - "Аш Шифа" в град Газа и така наречената "индонезийска" болница, построена с дарения от Индонезия, в сектора Джабалия на север. Рейдовете са разрушили много сгради и са оставили огромни кратери по напълно разбитите улици.

Броени часове преди началото на масираните бомбардировки снощи израелската армия обвини "Хамас" (считана за терористична групировка не само от Израел, но и от Съединените щати и Европейския съюз), че "води военни действия от болници" в ивицата Газа и че използва населението като жив щит - нещо, което ислямисткото движение категорично отрече.

На фона на мащабните израелски сухопътни операции в блокираната палестинска територия от ивицата Газа и днес продължиха да бъдат изстрелвани ракети към израелски гранични градове, предаде ДПА.

По данни на израелската армия предупредителни сирени са прозвучали няколко пъти в населените места в близост до границата с крайбрежната ивица.

Бригадите "Ал Касам", въоръженото крило на ислямистката групировка "Хамас", която управлява ивицата Газа, поеха отговорност за обстрела на градчето Зиким, намиращо се северно от границата.