Френският президент Еманюел Макрон отправи остро предупреждение да не се избързва с разширяването на ЕС, показвайки, че шестте балкански страни, които искат да се присъединят, може да се изправят пред трудна задача, пише британският в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

На срещата за Западните Балкани в София Макрон заяви, че ЕС е избързал с разширяването след последната среща на върха за Западните Балкани, състояла се през 2003 г., и последните 15 години са показали, че този път отслабва Европа. Френският президент подчерта, че подкрепя обвързването на Балканите с Европа, но предупреди, че Брюксел може да гледа много предпазливо на всяко ново разширяване.

Според дипломати Франция проявява скептицизъм към препоръка на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване с Албания и Македония. Лидерите на блока може да гласуват за това на следващата си среща, отбелязва "Файненшъл таймс", посочвайки, че френският президент вече е заявявал, че Европа трябва да се реформира, преди да мисли за нови членове.

Декларацията на срещата на европейските лидери балансира между ентусиазма към разширяването, изпитван от много нови членки на блока, и скептицизма на по-отдавнашни членки. В нея се подчертава значението на региона, привлякъл и вниманието на Москва и Пекин, за европейската сигурност и се казва, че Брюксел иска да подкрепи политическите, икономическите и социални промени, включително чрез подкрепа за върховенството на закона и за социално-икономическите реформи. Франция и други влиятелни страни, включително Германия и Холандия, се притесняват за престъпността, корупцията и управлението на региона, който включва пет бивши югославски републики.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призна, че съществува скептицизъм за разширяването, и посочи, че участниците в срещата "не са претендирали, че всичко е просто и ясно". Според него обаче ЕС е достатъчно голям и силен, за да приеме проекта за разширяване, и Туск подчерта, че не вижда бъдеще за Западните Балкани извън ЕС.

Срещата показа и напрежението около някои двустранни спорове, отбелязва "Файненшъл таймс".

Гърция и Македония все пак заявиха, че са постигнали напредък по въпроса за името.