Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин заяви, че Съединените щати и Европейският съюз печелят от смъртта на Алексей Навални. Той написа за това в своя канал в "Телеграм", съобщи Газета.ру.

"Вашингтон и Брюксел са виновни за смъртта на Навални. Причината ще бъде установена от криминалисти и следствие... Всички те, имената им са известни: от генералния секретар на НАТО и ръководството на САЩ до Шолц, Сунак и Зеленски, са виновниците за смъртта на Навални", подчерта Володин.

Според омбудсмана на Ямал Андрей Нестерук, Навални не е подавал жалби във връзка с условията на задържане в колонията. Няма постъпили жалби и жалби от представители на осъденото лице, заяви Нестернук.

Навални излежаваше 19-годишна присъда в наказателната колония ИК-3 в Харп, Ямало-Ненецки окръг, наречена "Полярен вълк".

Междувременно Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) изпрати комисия в наказателната колония, за да изясни обстоятелствата около смъртта му. Комисията включва ръководители и служители на оперативни и медицински звена на Федералната служба.