Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин предложи да се изготвят изменения в законодателството, които да забранят всякаква дейност на Международния наказателен съд (МНС) на територията на Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Необходимо е да се изготвят изменения в законодателството, забраняващи всякаква дейност на МНС на територията на нашата страна, и да се въведе отговорност за улесняване и подпомагане на МНС", написа той в своя канал в "Телеграм".

Също така според Володин е важно да се организира работата по сключването на двустранни споразумения с приятелски държави, които да предвиждат взаимно отказ от сътрудничество и подпомагане на МНС. "Върховният главнокомандващ на Руската федерация трябва да има право да предприема всякакви действия за защита на нашите граждани в случай на решения, взети от международни структури, които противоречат на нормите на руската конституция", написа той.

Володин припомни, че през 2002 г. САЩ са приели специален закон за защита на военнослужещите, според който нито един американски гражданин или съюзник не може да бъде арестуван или задържан със заповед на МНС. Нещо повече, той позволява на Вашингтон да започне военна интервенция, ако американски военнослужещи, служители и политици се намират на скамейката на подсъдимия, каза Володин.