Следственият комитет на Руската федерация е образувал наказателно производство срещу прокурора и съдиите от Международния наказателен съд в Хага, които издадоха заповед за ареста на руския президент Владимир Путин по обвинение за престъпления, съобщиха ТАСС и БТА.

"Следственият комитет на Русия образува наказателно дело срещу прокурора на Международния наказателен съд Карим Ахмад Хан, съдиите от Международния наказателен съд Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес Годинес", съобщиха от институцията.

Комитетът, който отговаря за разследването на сериозни престъпления в Русия, заяви, че липсват основания Путин да може да носи наказателна отговорност. От Следствения комитет припомнят още, че според международната конвенция за предотвратяване и наказване на престъпленията срещу лица с международна защита, още от 14 декември 1973 г. държавните глави се ползват с абсолютен имунитет спрямо юрисдикцията на чужди страни.

По думите на Следствения комитет "в действията на прокурора от МНС се съдържат признаци на престъпления" съгласно конкретни членове на руския наказателен кодекс, като например съзнателно обвиняване в престъпление на невинно лице, а също така и подготовка на нападение срещу представител на чужда страна, ползващ се с международна защита, с цел усложняване на международните отношения, посочва ТАСС.

Стъпката, предприета от руския Следствен комитет, е символичен жест на противопоставяне в отговор на издадената миналия петък от МНС заповед за ареста на Путин, в която той и неговият комисар по въпросите на децата са обвинени във военното престъпление "депортиране на деца от Украйна в Русия", посочва Ройтерс.

Кремъл нарече издаването на заповедта възмутително, но юридическо невалидно, тъй като Русия не е страна по договора за създаване на МНС.

Междувременно самият обявен от Русия за обвиняем прокурор от Международния наказателен съд, Карим Хан, обяви, че заповедта за арест е доживотна и ще остане валидна и след края на войната в Украйна, предаде ДПА.

"Няма срок на давност за военни престъпления", заяви пред радио Би Би Си главният прокурор на МНС Карим Хан. Хан добави, че това е бил един от принципите на трибунала за военни престъпления в Нюрнберг след края на Втората световна война.

"Физически лица - където и да се намират в света - трябва да осъзнаят, че законът съществува и че с властта идва отговорността", каза още главният прокурор, цитиран от БТА. Множество западни сили и други приветстваха решението на съда миналия петък да издаде заповедта за арест, посочва ДПА.

"Този етикет ще остане с него доживот, освен ако не бъде съден и оправдан, или, което е почти немислимо, МНС оттегли заповедта за арест", заяви пред "Скай нюз" британският адвокат Джофри Найс, който беше главен прокурор в Хага за бившия сръбски лидер Слободан Милошевич. По думите му заповедта за арест е "много, много важна и много добре дошла стъпка".

На този фон върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че ако Путин реши да посети която и да било страна от подписалите споразумението на Международния наказателен съд, то той ще бъде арестуван в нея. "Знам, че Русия не признава неговата юрисдикция", заяви той. 

"Ако президентът Путин посети една от над 130-те страни, които са подписали това международно споразумение, то той ще бъде арестуван във всяка една от тях. И това трябва да се вземе предвид много сериозно, защото можем да преговаряме за каквото и да било, но това решение на съда остава валидно и е тук. Тоест, президентът Путин ще бъде арестуван, ако посети повече от 130 страни", каза на влизане на заседанието на съвета по външни работи Борел.

Междувременно Китай призова съда да действа "благоразумно".

Говорител на китайското външно министерство заяви, че съдът трябва "да възприеме обективна и честна позиция" и "да уважава имунитета на държавните глави, съгласно международните закони". Съдът трябва да упражнява правомощията си "благоразумно и в съответствие със закона" и политизацията и двойните стандарти трябва да се избягват, добави говорителят.