Украинска художничка, която стана известна с портрета си на Владимир Путин, "изваян" от гилзи, сега направи портрет на Петро Порошенко от хартии от бонбони, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Порошенко натрупа богатство от сладкарската индустрия. Той дойде на власт преди пет години и в неделя ще се бори за нов президентски мандат на Украйна. Критици на Порошенко твърдят, че той не е изпълнил предизборните си обещания за справяне с ендемичната корупция в страната.

"Хората имат усещането, че ни предложиха лакомства, но накрая не ни ги дадоха", казва Дария Марченко, представяйки портрета на Порошенко от бонбонени опаковки.

Снимка: AP/БТА

"И какво ни остана? Празни хартийки от бонбони. Остатъците от бонбоните", допълва 37-годишната артистка, позираща пред творбата си.

За нея тя е използвала опаковките от около 20 килограма материал. Произведението е наречено "Лицето на корупцията". Творбата представя лика на Порошенко, направен от опаковки на лакомства от неговата компания "Рошен". Образът му е обграден от гилзи, събрани от зоните на конфликт в Източна Украйна, където в боеве между проруските сепаратисти и войските на Киев загинаха близо 13 000 души.

"Това е също така и символ на бизнеса, който е приоритет на нашия президент", казва Марченко по адрес на творбата си.

Преди четири години Марченко направи портрет на Путин от 5000 гилзи, събрани от Източна Украйна и го нарече "Лицето на войната".

Скрийншот: feeldesain.com

Миналата година заедно с партньора си Даниел Грийн те направиха портрет на Доналд Тръмп от монети и от жетони за покер автомати, наречен "Лицето на парите".

Скрийншот: dashart.com.ua

Шоколадовият крал, Газовата принцеса или Слугата на народа

За поста президент на Украйна се борят рекордните 39 кандидати. Трима от тях са с най-големи шансове. Кои са Шоколадовият крал, Газовата принцеса и Слугата на народа и какво обещават на украинците?

Изтощени от 5 години война и десетилетия корупционни практики, украиниците искат мир и икономическо спокойствие. Изходът от президентския вот, насрочен за 31 март е непредвидим. Почти сигурно е, че ще има втори тур. Ясни са и тримата фаворити - Петро Порошенко или Шоколадовият крал, Юлия Тимошенко - Газовата Принцеса и Володимир Зеленски - Слугата на народа. Социлогическите данни показват, че именно последният се ползва с най-голяма подкрепа сред украинците, съобщи БНТ.

Актьор и комик, абсолютно начинаещ политик. Основното му послание е за борба с корупцията и подобряване на икономическото състояние. Подкрепя членството на Украйна в НАТО, но смята, че преговори с Русия са неизбежни. Мнозина смятат, че липсата на управленски опит и екип са по-скоро недостатък, отколкото предимство.Президентските избори в Украйна са насрочени за 31 март. Очаква се избирателите да имат затруднения, защото двама кандидати с едни и същи инициали ще...

Отказала се е от характерната си плитка и я е заменила със стилен кок. Юлия Тимошенко се кандидатира за президент за трети път. Обещава да намали наполовина цените на комуналните услуги и да прекрати "икономическия геноцид". Ще иска и отмяна на Минските споразумения и нови преговори за войната. Миналото й обаче, може да хвърли сериозна сянка върху политическите й амбиции.3

Той идва на власт през 2014 година с образа на "добрия олигарх", заради бизнеса му за производство на шоколадови изделия. Петро Порошенко се бори за втори мандат. Според критиците му той не е успял да се справи със ширещата се корупция, няма и ясна стратегия за края на войната. Направи много, за да измъкне Украйна от руското влияние и да я приближи до Запада, изтъкват привържениците му. Свързват го с относителната стабилност в страната.

Според проучванията 50% от украиниците смятат, че след изборите ситуацията ще се подобри.