Американският министър на правосъдието Джеф Сешънс енергично отхвърли новите критики от страна на президента Доналд Тръмп на фона на разследването за руска намеса в изборите и публично обяви, че няма да се поддаде на политически натиск.

"Докато аз съм министър на правосъдието, министерските актове няма да бъдат неоправдано повлияни от политически съображения", каза Сешънс, цитиран от Франс прес и БТА.

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ е редовна мишена за гнева на президента, след като си направи отвод от руското разследване на специалния прокурор Робърт Мълър през март 2017 г. Неговият заместник Род Розенстайн държи юздите на разследването, отбелязва Франс прес.

В интервю за телевизия Фокс днес Тръмп отново разкритикува Сешънс.

"Демократите имат наистина голяма власт в министерството на правосъдието... Джеф Сешънс така и не пое контрола в министерството на правосъдието и това е нещо направо невероятно", каза Тръмп.

Президентът на САЩ избегна отговор на въпроса дали ще уволни правосъдния министър, но използва много тежки думи по негов адрес.

"Както казах, не исках да се замесвам. Всички виждат обаче какво става в министерството на правосъдието. Сега поставям правосъдие в кавички", продължи Тръмп.

"Това е много, много тъжен ден. Джеф Сешънс си направи отвод, а не трябваше да го прави. Или трябваше да ми каже. Той беше в кампанията ми. Това беше единствената причина да му дам този пост. Защото чувствах, че той е лоялен, той беше един от първите ми поддръжници", допълни президентът.

В началото на месеца той призова правосъдния министър да сложи край на разследването за руска намеса в президентската кампания през 2016 г. и на подозренията за сговор между неговия екип и Москва.

Сешънс "трябва да сложи край на този фалшив лов на вещици, преди той да е омърсил още повече на нашата страна", написа Тръмп в Туитър.