Специалният пратеник на ЕС Тойво Клар поиска обяснения след появата на видеозапис, за който се твърди, че показва екзекуцията на арменски военнопленници, предаде ДПА.

"Ако се докаже, че този видеозапис е автентичен, това ще представлява военно престъпление, което трябва да бъде разследвано, а виновниците наказани", написа Клар в Туитър.

Арменският министър-председател Никол Пашинян обвини съседен Азербайджан за съдържанието на видеозаписа, без да приведе доказателства.

Двете бивши съветски републики воюват помежду си от десетилетия за контрол над областта Нагорни Карабах.

Неотдавна, в средата на септември, при нападение от страна на Азербайджан загинаха над 200 души от двете страни. Авторитарно управляваният Азербайджан обоснова атаката с арменска провокация. Ереван от своя страна заяви, че цел на нападението не е бил Нагорни Карабах, а райони, намиращи се на територията на самата Армения.

Съобщения за видеозаписи с ужасяващо съдържание са се появявали и преди. Арменското министерство на отбраната иска да анализира сегашния видеозапис, но добави, че няма никакво съмнение за автентичността му. Азербайджан иска да провери достоверността му.

Снощи азербайджанското министерство на външните работи предложи насрочените за ноември двустранни преговори с Армения да бъдат изтеглени за този месец, имайки предвид напрежението по границата, предаде Ройтерс.

Вчера външните министри на двете страни се срещнаха в Женева за разговори, първите след септемврийските боеве между Армения и Азербайджан, които бяха най-ожесточените от войната между тях през 2020 г. "По време на разговорите Азербайджан предложи следващата среща на двустранната комисия за делимитиране на границата да се състои през октомври, а не през ноември, както беше договорено, отчитайки напрежението по неделимитираната граница", се казва в съобщение на министерството, поместено на сайта му.