Пожар е избухнал в терминал на най-големия руски производител на втечнен природен газ "Новатек" на балтийското пристанище Уст-Луга, съобщи тази сутрин губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко, цитиран от Ройтерс и БТА. 

"Няма пострадали в резултат на пожара в терминала на "Новатек" в пристанището Уст-Луга. Персоналът беше евакуиран", написа Дрозденко в "Телеграм". Той не посочи причините за пожара на пристанището, което е разположено в руската част на Финския залив, отбелязва Ройтерс.

Според руската информационна агенция "Шот" в района са се чули няколко експлозии. Руското електронно издание "Фонтанка" пише, че преди да бъде съобщено за пожара, местни жители са забелязали поне два дрона, които летят към Санкт Петербург.

В последно време Русия и Украйна започнаха да си разменят удари по инфраструктурни обекти. Целта на тези атаки е да се нарушат линиите за доставки и логистиката на противниковата страна и да се сломи бойния дух в продължаващата вече почти две години война, коментира Ройтерс.

В петък безпилотен самолет атакува петролен склад в граничещия с Украйна западна руска Брянска област. Ден по-рано бе нападнат и руски петролен терминал в Балтийско море, като според руски официални лица плавателният съд не е пострадал.