Най-малко четирима души са били ранени тази нощ при руска въздушна атака срещу украинската столица Киев, съобщи Ройтерс, като се позова на местните власти.

Кметът Виталий Кличко написа в "Телеграм", че по последни данни четирима души са пострадали от отломки в Дарницки район в югоизточната част на града. 21-годишен мъж е бил ранен от шрапнел в крака, а три жени са получили силен стрес.

Първоначално Кличко съобщи за двама пострадали в Дарницки район, добавя БТА.

Според Кличко отломки от свалени ракети са паднали върху няколко квартала и са нанесли щети на поне една жилищна сграда. Той написа, че службите за бързо реагиране са били изпратени в Холосиивски район в югозападната част на Киев, където части от ракета са паднали върху покрива на жилищна сграда и са предизвикали пожар, който е бил потушен.

Той допълни, че аварийни екипи са били изпратени в още два района на столицата.

Украинските въоръжени сили казаха, че са свалили всички осем балистични ракети, изстреляни от Русия по Киев тази нощ, предаде Укринформ.

Те освен това са унищожили 18-те дрона "Шахед", насочени към Южна Украйна. Повечето от безпилотните летателни апарати са били свалени над Николаевска област.

Според очевидци експлозиите са прозвучали около 4 ч. местно ( и българско) време. Засега мащабът на щетите от руската атака не е напълно известен.

На този фон украинските военновъздушни сили съобщиха, че Киев е в разговори с Швеция за евентуално придобиване на изтребители "Грипен", предаде ДПА.

Юрий Ихнат, говорител на украинските ВВС, каза в телевизионно интервю в неделя, че Швеция планира да замени настоящите си изтребители "Грипен" с модернизирани модели и би могла да предаде на Украйна самолети, които в момента са на въоръжение. Украински пилоти вече са тествали изтребителите.

Ихнат обаче не пожела да коментира на какъв етап се намират разговорите. "Ако бъде взето решение в полза на "Грипен", това би бил добър вариант за нас", каза той.

Украйна ще продължи да разчита на американските F-16 като гръбнак на бъдещите си военновъздушни сили.

Няколко страни обещаха да предоставят на Украйна самолети F-16, като първите доставки се очакват в началото на следващата година, след като завърши обучението на украинските пилоти.

"Грипен" е многофункционален изтребител, който влезе на въоръжение в средата на 90-те години на миналия век. Той е пригоден за използване в сурови зимни условия и може да излита от къси писти, включително от магистрални пътни отсечки.

Швеция поддържаше политика на неутралитет от началото на 19-и век, но след началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г. страната смени курса и в момента се стреми към членство в НАТО. Стокхолм вече е предоставял на Киев финансова подкрепа и въоръжение.

Междувременно Великобритания ще предостави два миночистачни кораба от Кралските военноморски сили на Украйна за засилване на способностите на украинските сили по море, съобщи ДПА, като се позовава на британското Министерство на отбраната.

Доставянето на два миночистача клас "Съндаун" на Украйна е в контекста на изявленията на британското министерство, че Обединеното кралство заедно с Норвегия ще застане начело на коалиция за укрепване на военноморските способности на Украйна.

Коалицията ще осигурява дългосрочна поддръжка, включително обучение, оборудване и инфраструктура за засилване на сигурността в Черно море, се казва в съобщението, цитирано от БТА.

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви: "Тези миночистачи ще осигурят жизненоважни способности на Украйна, които ще помогнат за спасяването на животи в морето и ще отворят ключови експортни маршрути, които бяха рязко ограничени, след като (руският президент Владимир) Путин започна незаконната си пълномащабна инвазия".

"Това засилване на способностите отбелязва началото на нови усилия от Обединеното кралство, Норвегия и нашите съюзници за засилване на украинските морски способности в дългосрочен план чрез укрепване на възможността им да действат в защита на териториалните им води и чрез засилване на сигурността в Черно море", каза Шапс.