Съд в Дъблин повдигна обвинение за убийство на втори задържан за смъртта на 39-те мигранти, чиито тела бяха намерени в ремарке на камион в Есекс на 23 октомври. Това съобщи ирландският телевизионен канал RTE, цитиран от TACC и Фокус.

Разследващите смятат, че 23-годишният северноирландец Еймън Харисън е докарал ремаркето до белгийското пристанище Зеебрюге, откъдето е отишъл с ферибот до Великобритания. Харисън беше задържан в Дъблин на 26 октомври.

По-рано бяха повдигнати обвинения срещу шофьора на камион, 25-годишният жител на Северна Ирландия Морис Робинсън, който е докарал ремаркето до Грейс от пристанище Перфлит.

Британските прокурори заявиха, че Робинсън е обвинен в убийство на 39 души, конспирация за незаконно превозване на хора през границата, подпомагане на нелегалната имиграция и пране на пари. На 28 октомври той се яви в съда, като потвърди името, възрастта и адреса си, след което за 25 ноември в Лондон беше насрочено ново изслушване.

Още трима задържани бяха пуснати под гаранция до средата на ноември.

Във вторник британската полиция пусна в списъка на издирваните братята Ронан и Кристофър Хюз, за които се подозира, че са замесени в смъртта на мигрантите.

В момента се провежда патологично и анатомично изследване на жертвите. Като предварителна причина за смъртта на 31 мъже и осем жени медиите посочиха преохлаждане.

Гражданството на загиналите мигранти все още не е установено, но се предполага, че става дума най-вече за виетнамски граждани.