Британската полиция повдигна обвинения срещу шофьора на хладилния камион, в който бяха открити 39 мъртви тела. Той ще отговаря за непредумишлено убийство.

25-годишният северноирландец Морис (Мо) Робинсън ще бъде изправен в понеделник пред съд в град Челмсфорд. Повдигнати са му обвинения в непредумишлено убийство на 39 човека, трафик на хора, подпомагане на нелегална имиграция и пране на пари.

Мо Робинсън е първият обвинен във връзка със случая. Още четирима души бяха арестувани, след като по-рано тази седмица във Великобритания бе открит хладилен камион с телата на 39 човека.

Британската полиция все още не е установила самоличността на мъртвите хора. Има индикации, че много от жертвите са виетнамци.

Властите поискаха помощ от представителите на виетнамската общност във Великобритания и чужбина, за да установи самоличността на 39-те души, открити мъртви в превозван от камион хладилен контейнер в сряда, съобщи днес висш британски полицейски служител, цитиран от Ройтерс.

Главен инспектор Мартин Пасмор каза пред репортери, че не изключва наличието на други националности сред загиналите. С британската полиция обаче са се свързали най-много виетнамци, загрижени за свои близки и приятели, отбеляза той.

Към момента всички 39 жертви са извадени от камиона и се намират в моргата в очакване на аутопсиите. Те обаче не са идентифицирани и у тях са намерени прекалено малко документи, заяви главен инспектор Пасмор, цитиран от Асошиейтед прес.

Във връзка с твърденията, че повечето от жертвите са виетнамци, британският висш полицай се срещна днес с виетнамския посланик. В посолството на Виетнам в Лондон бе открита гореща телефонна линия за връзка с близки на потенциални жертви.

Ирландската полиция заяви днес, че е арестувала около 20-годишен мъж от Северна Ирландия по подозрение, че е замесен в смъртта на 39-те човека, открити мъртви в камион. Според ирландската телевизия той е арестуван тази сутрин на пристанище Дъблин, след като пристигнал с ферибот от Франция, а полицията иска да го разпита за движението на контейнера, в който са открити телата. Впоследствие бяха арестувани четирима души. След това задържан е и пети заподозрян.