Излежаващият присъда в затвора опозиционен лидер Алексей Навални се изправи пред руски съд, за да му бъдат повдигнати нови обвинения в екстремизъм, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ако бъде признат за виновен по новите обвинения, срокът на лишаването му от свобода може да бъде удължен с десетки години. Съдебното заседание се състоя в наказателната колония в Мелехово, на около 235 километра източно от Москва, където Навални вече излежава присъди с общ срок 11 и половина години.

Неговите поддръжници обвиняват руските власти, че се опитват да го пречупят в затвора, за да заглушат критиките му срещу президента Владимир Путин. Кремъл отрича това.

По информация от съдебни документи новите обвинения са свързани с шест различни члена от руския наказателен кодекс, включително подстрекателство и финансиране на екстремистка дейност и създаване на екстремистка организация.

Русия обяви за незаконна организацията за кампании на Навални, като част от действия за потискане на инакомислието, които започнаха много преди конфликта в Украйна и се засилиха след неговото начало, посочва Ройтерс. Миналата седмица един от неговите регионални лидери на кампании беше осъден на седем и половина години затвор.

В съобщение, публикувано миналия месец в неговия профил от поддръжниците му, Навални отговори на новите обвинения с типичната си ирония. "Е, Алексей, сега наистина загази... Канцеларията на главния прокурор ми предостави 3828 страници, в които се описват всички престъпления, които съм извършил, докато вече съм бил в затвора". Той добави, че не му е било позволено да прочете материалите, за да разбере какви точно са обвиненията срещу него, защото пак е изолатора и му е позволено да има само една чаша и една книга.