Намиращия се в наказателна колония руски опозиционер Алексей Навални сподели днес писма, показващи как от няколко месеца той се присмива на затворническата администрация, отправяйки необичайни искания, например да получи кимоно, балалайка, бръмбар, или дори да му позволят да отглежда кенгуру в килията, предаде Ройтерс.

Неговите искания са били отклонени от администрацията на наказателната колония в Мелехово, намираща се на около 250 км източно от Москва, сочат документи, които Навални сподели в интернет.

"Когато си в затворническа килия и нямаш много развлечения, можеш винаги да се позабавляваш контактувайки със затворническата администрация", каза Навални.

Опозиционерът излежава кумулативна присъда от 11 години и половина затвор за измами и неуважение към съда по обвинения, които нарича изфабрикувани, с цел да го накарат да замлъкне.

Писмата показват, че Навални е помолил затворническата администрация за цял куп предмети, включително бутилка алкохол, балалайка, бастунче, две торбички евтин тютюн, кимоно и черен колан.

Кореспонденцията разкрива и условията на руската наказателна система. Така например Навални поискал да дадат мегафон на психично болен затворник в килия отсреща, за да може той да крещи още по-силно, а затворническите власти да присъдят 10-и дан по карате на затворник, който очевидно е убил човек с голи ръце.

"Въпросът за присъждане на степени в източните бойни изкуства не е от компетенциите на администрацията", са отговорили тогава затворническите власти, пише БТА.

В отговор на искането на Навални да отглежда кенгуру, затворническата администрация пък му пише: "Животното посочено във вашата молба е торбесто. Вашата молба не може да бъде удовлетворена".

Навални е подал запитване също за имената на затворническите кучета, но затворническите власти са го отклонили. Според опозиционера надзирателите са му обяснили, че ако знае имената на затворническите кучета може да се сприятели с тях и да се опита да избяга от затвора.

Искането на Навални да получи разрешение да отглежда бръмбар също е получило отказ. "Насекомото посочено от вас принадлежи към животинския свят", пише в мотивите на затворническата администрация в писмо от 3 май.