С пожеланието за "победна пролет" от страна на домакините Съюза на журналистите в България посланикът на Венецуела у нас представи позицията на страната си за случващото се там.

Неслучайно беше избран днешният ден за такава презентация. Днес е много специален ден за Венецуела. Навършват се 6 години от "физическата смърт" на Уго Чавес, който е нашият водач, нашето вдъхновение и бъдеще. Така започна изложението си нейно превъзходителство, посланикът на Боливарска република Венецуела в България Ориета Капоне.

Нека още в началото кажем, че Клубът на журналиста, където се проведе беседата, бе препълнен с членове на комунистически, социалистически и пенсионерски организации - слушатели от третата възраст, изцяло почитатели на традиционната власт във Венецуела и подчертано антиамерикански настроени.

В знак на солидарност на място дойдоха посланиците на Куба и Азербайджан, свои представители изпратиха посолствата на Китай и Сърбия.

Ето как представи причините за кризата в страната си Ориета Капоне.

Как започна всичко: с "фалшиви новини и фалшиви операции"

На 23 януари опозиционният лидер и председател на Националната асамблея (тяхното Народно събрание) Хуан Гуаидо се обяви за временен президент. Направи го по силата на чл. 233 от Конституцията на страната. Конституционният текст залага възможност за смяна на президента при негово "абсолютно отсъствие". Именно на това се позова Гуаидо, когато се самопровъзгласи за временен президент, макар Мадуро да си бе на мястото. Законовият текст обаче предвижда и друго задължение - в срок от един месец да се свикат извънредни президентски избори. Но 23 февруари отмина, а такива не бяха свикани, върна лентата назад Капоне.

Но все пак нещо се случи на 23 февруари - беше проведена операция "под фалшив флаг" на границата между Венецуела и Колумбия. Под предлог, че Венецуела спира конвой с хуманитарна помощ, трябваше да се провокира "кърваво събитие", извършено от венецуелци, да настане хаос, да се намеси армията в помощ на пострадалите.

Всъщност хуманитарната помощ нито беше помощ, нито беше хуманитарна - одобрена от ООН и Червения кръст, отбеляза посланикът и изброи обстоятелствата:

1. Използван беше флагът на Червения кръст, без негово знание и разрешение, на което той реагира негативно.

2. Беше взривен камион от "хуманитарния конвой", като за това бяха обвинени венецуелските власти. Капоне показа на слушателите (в случая на зрителите) снимки и видео как камионът гори и дими силно, но на колумбийска територия, тоест не е могло, според нея, да бъде запален от венецуелци. В него не е имало никакви храни и лекарства, защото "те не горят така", смята Капоне. На мястото намерили и материали за коктейли "Молотов" както и жици и кабели. В заключение тя каза - имаше хаос, но той беше предизвикан на и от колумбийска територия.

3. Самите бомби се подготвяли под моста "Симон Боливар", който свързва Венецуела с Колумбия. За "работата" са "наети" бедни младежи.

Най-страшното, по мнението на Капоне, е демонстрационното поведение на президента на Колумбия Иван Дуке, използвал знамето на Червения кръст. Показани бяха кадри, как Дуке поздравява производителите на бомбите, хвърлени по гвардейците на Венецуела. Не обявява ли с това война Иван Дуке, запита Капоне и отсича: той подкрепя инвазията в една съседна държава. "Затова и границата ни остава затворена."

Кой е виновен? 

Капоне не пропусна да обвини САЩ в "подмолна дейност" - те "плащат всичко това", но не само. Опитват се да създадат паравоенни формирования, нелегална войска, и замисълът е да повторят събитията в Никарагуа от края на 70-те години на миналия век. В съседна Колумбия САЩ имат 7 военни бази, подчерта посланикът.

Ейбрамс е специалист в такива действия, каза че няма опасност от военна интервенция, но го гласят тайно, подготвят се, имат оръжия от Полша. Това разкри руски представител, заяви Капоне.

Да поясним малко думите й. Елиът Ейбрамс е американският специален пратеник за Венецуела. На 1 март той каза, че САЩ ще продължат да предприемат "подходящи действия" срещу правителството на Николас Мадуро. А руският представител е всъщност външният министър Сергей Лавров, който на същата дата бе цитиран да казва, че според "постъпваща информация" САЩ планират в близко време да закупят от страна от Източна Европа (не я назова) преносими зенитни ракетни системи (ПЗРК), миномети, огнестрелни оръжия и други видове въоръжения, които да разположи в близост до Венецуела.

САЩ ще използват Колумбия за интервенция с паравоенни групи, но Венецуела е подготвена за това, категорична е Капоне.

Икономическата криза; има такава, но тя не е каквото си мислите

Медиите не показват демонстрациите на привърженици на Мадуро. Днес във Венецуела завършва карнавалът, плажовете край Каракас са пълни с хора (показва снимки). Дали това е признак на хуманитарна криза, за глад в страната, пита Капоне.

Икономическа криза в страната действително има, призна посланикът, но тя е заради финансовата и икономическа блокада, наложена от САЩ и ЕС. И най-вече заради кражбата на парите на Венецуела. 30 млрд. долара бяха ограбени, задържани в американски и европейски банки. Нямаме нужда от хуманитарна помощ, имаме нужда само да ни върнат парите и да вдигнат санкциите, твърди Капоне. Същевременно заяви, че страната й приема помощ от страни като Русия, Китай и Индия. Имаме договори с тези държави, които изпълняваме, Индия например увеличи двойно вноса на венецуелски петрол, който плаща с храни и лекарства.

От друга страна страда и Колумбия, особено пограничните й райони. След затварянето на границата в град Кукута безработицата стигна 20%, а бедността 50%, много магазини затвориха, изтъкна Капоне.

Ориета Капоне

Снимки: Иван Григоров

Изход ли са нови президентски избори

Не, не са - стана категорично ясно от думите на Капоне в отговор на въпрос. Такива избори имаше на 20 май 2018 г., като при тях бяха зачетени всички международни стандарти пред очите на 200 международни наблюдатели. ЕС не изпрати свои наблюдатели, защото - по тълкуването на Капоне, беше ясно, че няма да ги признае.

В същото време Мадуро спечели с 67% от гласовете при 47% избирателна активност, напомни Капоне и запита: как при това няма да се признаят тези избори за валидни?

Единствените избори, които трябва да се проведат, са парламентарните, заяви посланикът. Струва си да отбележим, че мандатът на действащия парламент, доминиран от политическите противници на Мадуро, изтича в началото на 2021 година. Но преди месец в своя реч Мадуро каза: "Те искат избори? Ние ще проведем парламентарни избори".

Слушателите в залата

Снимки: Иван Григоров

За България и ЕС

Попитана как официалната власт приема българската позиция по кризата, Капоне отговори, че София следва позицията на Брюксел. Посланикът изрази надежда ЕС да си даде сметка какво става в страната й и да признае истината: няма мир без съобразяване с международното право. Ако то не се спазва сега по отношение на Венецуела, утре може да се случи с всяка друга държава, предупреди Капоне.

Какво ще се случи с Хуан Гуаидо

Опозиционният лидер, признатият от 50-ина държави временен президент на Венецуела, се прибра вчера в страната си (от обиколка в приятелски, по съобщения на агенциите, околни страни). Гуаидо се завърна, въпреки че беше под заплахата от арест още на границата, тъй като напусна страната с наложена забрана за това.

Върна се "без срам", искаше му се да бъде арестуван на границата, това и очакваха САЩ и ЕС. Мина тържествено през граничните власти, влезе свободно, коментира Капоне. Да го посрещнат отидоха посланиците на Чили, Германия, Испания и др. страни - бяха там да го защитят, но останаха с пръст в уста - искаше й се да каже на Капоне.

Защо не го арестуваха на границата - защото няма заповед за арест, каза посланикът. У нас се спазва законът, а той е, че сега съдът трябва да вземе решение, след като проучи въпроса и като се вземе предвид и депутатският имунитет, с който се ползва Гуаидо.