Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуаидо се върна днес в страната, както бе обещал, предадоха световните агенции и БТА.

Гуаидо, който се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела и бе признат за такъв от петдесетина държави, пристигна със самолет на летището на столицата Каракас, където бе приветстван от свои привърженици. Сред посрещачите бяха и посланиците на няколко европейски и латиноамерикански страни, отбелязва Франс прес.

"Вече сме на нашата любима земя! Венецуела, ние току-що преминахме миграционния контрол и тръгваме към нашия град", написа в Туитър Гуаидо, цитиран от ТАСС.

Венецуелският опозиционен лидер рискува арест, защото излезе от страната въпреки забраната да напуска нейната територия.

В послание, в което обяви предстоящото си завръщане във Венецуела, Гуаидо обаче предупреди президента Николас Мадуро, че ако се опита да го отвлече или задържи, това ще бъде една от последните му грешки.

Няколко хиляди привърженици на венецуелския опозиционен лидер се събраха в Каракас по призива му да протестират (На снимката: протестиращи държат плакат, на който на испански пише: "Стига диктатура".). Демонстрации са планирани и в други градове във Венецуела.

Американският вицепрезидент Майкъл Пенс побърза да предупреди, като обеща "бърза реакция" от страна на САЩ при всяка "заплаха" срещу Гуаидо.

"Светът гледа - временният президент Гуаидо трябва да получи разрешение да се върне във Венецуела в условия на пълна сигурност", подчерта Пенс, който е начело в усилията на САЩ да принудят венецуелския президент Николас Мадуро да се оттегли.