Насир Ахмад Андиша, който все още е посланик на правителството на Афганистан в ООН, призова днес в Женева световната организация да разследва нарушенията на човешките права от талибаните, предаде Франс прес.

Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет и Европейският съюз също настояха през последните дни пред Съвета по правата на човека за създаване на механизъм за наблюдение на нарушенията на правата на човека в Афганистан.

Насир Андиша каза пред Съвета на ООН по правата на човека, че вече е ясно, че тъй като положението с правата на човека в Афганистан търпи развитие, необходимостта от наблюдение и конкретни действия става още по-належаща.

Представителят настоя Съветът да изпрати незабавно мисия за установяване на факти, за да се разследват и документират нарушения на правата на човека, особено в долината Панджшер, където съпротивително движение се изправи срещу срещу талибаните.

Решение за такова разследване може да бъде взето в края на сесията, когато се гласуват резолюциите. Но на извънредно заседание на съвета за Афганистан на 24 август няколко държави, след които и Пакистан, изразиха нежелание за подобна възможност.

"Талибаните бяха обещали да зачитат правата на жените, но правата на жените изчезват от пейзажа", каза Андиша, цитиран от Ройтерс. Той обвини талибаните в извършване на "повсеместни зверства" в долината Панджшер и каза, че се извършват целенасочени убийства и извънсъдебни екзекуции, включително на момчета.

Андиша каза още, че временното правителство на талибаните "подкопава националното единство и политическото и социално многообразие на Афганистан".

"В този решителен момент светът не може да остане безмълвен", заяви Андиша. "Афганистанците повече от всякога се нуждаят от действия на международната общност", увери назначеният от предишната власт в Кабул представител на Афганистан в ООН.