Бившият президент на Украйна Петро Порошенко успя да напусне страната от третия опит. По-рано днес Порошенко поиска от президента на Украйна Зеленски да бъде пуснат в Ротердам за срещата на върха на Европейската народна партия. Преди два дни Порошенко два пъти получи отказ за излизане от Украйна на границата с Полша.

Порошенко бе спрян два пъти на границата между Украйна и Полша, на път за срещата на парламентарната асамблея на НАТО. Причините бяха технически проблеми с разрешителното му да напусне страната. От неговата партия - "Европейска солидарност" твърдяха, че бившият държавен глава на Украйна има всички официални документи и е включен в официалната делегация на Върховната Рада.

Порошенко трябваше да има няколко високопоставени срещи във Вилнюс и да участва в среща на ЕНП в Ротердам.

Преди това украински съд реши, че Порошенко може да остане на свобода, въпреки че срещу него се води разследване за държавна измяна. Според бившия украински президент разследването е политически мотивирано от съюзници на наследника на поста му - Володимир Зеленски.

Разследването срещу Порошенко е свързано с финансиране на подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Украйна чрез незаконна продажба на въглища в периода 2014-2015 година.

Преди броени дни Службата за сигурност на Украйна (СБУ) разпространи видеозапис, на който проруският депутат Виктор Медведчук отправя сериозни обвинения срещу Петро Порошенко.

На записа Медведчук, който е близък до руския президент Владимир Путин, казва, че Порошенко, понастоящем лидер на украинската опозиция, е поискал от него да потърси помощта на руския президент за незаконни енергийни доставки.

Решението на властите в Киев да направят тези твърдения публично достояние е първи признак, че старата вражда между сегашния украински президент Володимир Зеленски и неговия предшественик на президентския пост, останала на заден план след руското нахлуване на 24 февруари, отново се разпалва.