Мигрант от Сирия е бил намерен мъртъв в Полша близо до границата с Беларус. На този фон полският парламент одобри построяването на гранична стена.

Тялото на мъжа било забелязано вчера от екипажа на полицейски хеликоптер, съобщи днес говорител на полицията в източния полски град Бялисток, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Документите, открито у него, показват, че той е 24-годишен сириец, влязъл в Беларус в средата на миналия месец. Полската прокуратура е започнала разследване по случая.

От август досега най-малко шестима други мигранти починаха от изтощение на границата между Беларус и Полша, отбелязва АП. През лятото големи групи хора от Ирак, Иран, Сирия и Афганистан, както и от африкански страни, започнаха да правят опити да преминат нелегално тази граница с надеждата да се доберат до Германия. Повечето от тях обаче бяха блокирани в гористата гранична бразда без храна или защита от престъпници, тъй като полските граничари и войници ги връщаха обратно на беларуска територия.

Общо над 10 хиляди опита за незаконно проникване от Беларус в Полша са осуетени от август досега. 1500 човека са били задържани на полска територия и настанени в мигрантски центрове. Те имат право да поискат международна защита или убежище, но в повечето случаи това им се отказва и те биват екстрадирани обратно в Беларус.

Варшава твърди, че Минск издава безплатни туристически визи на мигранти и им осигурява превоз със самолети до Беларус и транспорт до границата с Полша. Смята се, че това е част от "хибридната война" срещу ЕС на беларуските власти в отговор на европейските санкции срещу режима на президента Александър Лукашенко.

Беларуският шарже д'афер във Варшава Александър Чесновски бе извикан днес в полското външно министерство във връзка с положението по границата.

Сеймът, долната камара на полския парламент, междувременно одобри днес плана на правителството да бъдат похарчени над 1,6 милиарда злоти (400 милиона долара) за построяването на стена по границата с Беларус, предаде Ройтерс.

Намерението е да бъде спрян мигрантският приток.

Управляващата консервативна националистическа партия "Право и справедливост" има макар и крехко мнозинство в Сейма. Сега законопроектът отива за разглеждане в Сената. Горната камара на полския парламент обаче е контролирана от опозицията. Засега не е ясно дали Сенатът ще одобри мярката.

През август Полша започна да изгражда ограда от бодлива тел по границата си с Беларус, за да спре притока на нелегални мигранти въпреки критиките за нехуманно отношение. Стената, заедно със сензори и камери, ще укрепи допълнително сигурността в района, отбелязва Ройтерс.