На обща пресконференция след срещата Путин подчерта, че руско-беларуските военни учения Запад-2021 г. не са насочени срещу никого. Той каза, че с Лукашенко са обсъждали въпроса за "изграждане на единно отбранително пространство и гарантиране на сигурността на Съюзната държава на външния периметър".

Путин съобщи, че Русия и Беларус планират да интегрират националните платежни системи и да създадат единно пространство в рамките на Съюзната държава на Русия и Беларус.

Двете страни ще подпишат договор за общи принципи на събиране на косвените данъци и въвеждане на интегрирана система за управление на косвените данъци в рамките на Съюзната държава.

Путин съобщи, че заседанието на Висшия държавен съвет на Съюзната държава, на което се планира да се утвърдят съюзните програми, ще се състои до края на тази година. Двамата лидери днес са съгласували всички 28 съюзни програми, а утре те ще бъдат одобрени на заседание на съвета на министрите на Съюзната държава, което ще бъде в Минск, после ще дойде ред на Висшия държавен съвет да се произнесе по тях.

Путин съобщи, че цената на руския газ за Беларус за 2022 г. ще се запази на нивото от 2021 г. На 1 декември 2023 г. пък Русия и Беларус ще подпишат документ за създаване на обединен пазар на газа в рамките на Съюзната държава. Той съобщи, че се предвижда подписване на договор и за обединяване на пазара на нефта и нефтопродуктите, а също и договор за единен пазар на електроенергия.

Държавният глава каза, че всички ограничения на авиосъобщенията между двете страни се снемат.

Снимка: БТА/АП

Относно ситуацията в Беларус Путин каза, че тя се е стабилизирала забележително.

Снимка: БТА/АП

След срещата стана ясно, че Русия ще предостави на Беларус около 630-640 милиона долара заеми до края на годината, предаде Ройтерс.

Снимка: БТА/АП

След срещата Лукашенко заяви, че въпросът за споразумение относно обща валута с Русия не е на дневен ред, предаде Ройтерс. Путин пък не изключи да се появи в бъдеще съюзен парламент, но засега тази тема не е била обсъждана, предаде ТАСС.

Снимка: БТА/АП