Властите на Ирак взеха решение временно да спрат всички пътнически полети за Беларус. Това съобщи днес във "Фейсбук" иракското управление на гражданската авиация, предаде ТАСС.

"Следвайки правителствените постановления, Управлението на гражданската авиация на Ирак обяви, че временно спира всички полети от Ирак до Минск (Беларус) на "Ираки еъруейз" и на всички останали национални превозвачи", се казва в съобщението.

По-рано компанията "Ираки еъруейз" информира, че до 15 август спира полетите за Беларус, използвани според ЕС за прехвърляне на мигранти от Близкия изток през Беларус в Литва.

Лукашенко заплаши през май, че ще пусне мигранти свободно да влизат на територията на ЕС в отговор на европейските санкции срещу членове на неговия режим заради подкопаването на демокрацията.

Минск заяви през юни, че временно спира да изпълнява споразумението за реадмисия с ЕС. Документът, подписан миналото лято, задължава Минск да приема експулсираните от ЕС нелегални мигранти, пристигнали от територията на Беларус.

От началото на годината на литовско-беларуската граница са задържани над 4000 нелегални мигранти - 50 пъти повече, отколкото през цялата 2020 г., което създаде за Литва проблем с настаняването им, напомня агенцията.

Вилнюс приветства решението на Багдад временно да спре пътническите полети за Беларус, написа днес в "Туитър" външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис. Той отправи към властите на Ирак призив за по-нататъшни съвместни действия за борба с нелегалната миграция.

"Само чрез съвместна работа ще можем да ликвидираме мрежата за контрабанда на хора в ЕС", отбеляза литовският държавник.

Беларуската агенция за защита на границата заяви в петък, че е затегнала контрола по границата си с Литва, за да попречи на литовските власти да изпращат мигранти обратно в Беларус.

В края на миналия месец ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел поиска от иракските власти обяснения за използването на багдадското летище за изпращане на мигранти в Беларус, откъдето те преминават незаконно в Литва.

"Създаден е маршрут. Иракските мигранти се превозват от Багдад до Минск, след това с автобус до литовската граница, която преминават нелегално. Това е отговорът на Беларус на санкциите", твърди Жозеп Борел в интервю, публикувано на 29 юли от испанския всекидневник "Паис".

"За съжаление, мигрантите отново се използват като оръжие", отбелязва той.

Полша също се оплака за увеличаване на мигрантския натиск през границата с Беларус.