Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо каза днес, че няма преки доказателства, свързващи саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман с убийството на журналиста Джамал Кашоги, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Помпейо говори пред репортери, след като той и министърът на отбраната Джим Матис заявиха на закрито заседание пред сенатори, че влошаването на отношенията между Вашингтон и Рияд ще навреди на националната сигурност на САЩ.

"Няма преки доказателства, които свързват престолонаследника с разпореждането Джамал Кашоги да бъде убит", заяви Помпейо.

Но мнозина сенатори твърдяха друго на излизане от заседанието. "Не мисля, че в тази стая има някой, който да не вярва, че той е отговорен за това", каза сенаторът републиканец Боб Коркър, който оглавява сенатската комисия по външни отношения. Сенаторът Линдзи Греъм, също републиканец, каза, че докато не получи информация от ЦРУ, ще се въздържа от ключови гласувания, вкл. по закона за правителствените разходи. Водещи демократи казаха, че от предоставените им разузнавателни данни са се убедили в ролята на принца в убийството на журналиста.

ЦРУ излезе преди дни със заключението, че Мохамед бин Салман е заповядал Кашоги да бъде ликвидиран.