Полша трябва да е готова за още инциденти, свързани с войната на Русия в Украйна, предупреди полският президент Анджей Дуда, цитиран от ДПА.

"За съжаление, трябва да сме готови за още такива инциденти на границата ни", каза полският лидер, имайки предвид падането на ракета на полска територия тази седмица.

Дуда бе категоричен, Полша ще направи всичко възможно случилото се да не се повтаря, въпреки че при инцидента тази седмица не е било възможно полската ПВО да реагира и да свали ракетата, съобщиха полски медии, цитирани от БТА.

Полският президент каза, че нито една държава на света не разполага с такава система за отбрана, която да пази цялата й територия, още повече толкова близо до границата, ако там няма стратегически, критични обекти, които да са специално охранявани.

Полша поставя високотехнологично оборудване за наблюдение по оградата на границата с Беларус

Полските власти инспектираха началната фаза на инсталиране на високотехнологично оборудване за наблюдение на металната ограда на границата с Беларус, която трябва да спира влизането на полска територия на нелегални мигранти, съобщи Асошиейтед прес.

Министърът на вътрешните работи Мариуш Камински каза, че високата 5,5 метра стена десетократно е намалила опитите за незаконно преминаване на границата. Полската гранична охрана заяви, че се те са няколко десетки на ден, докато преди две години и в началото на тази са били хиляди.

Изграждането на стената имаше за цел да пресече опитите, които според полските власти, правеше авторитарният президент на Беларус Александър Лукашенко да вкара хиляди мигранти на територията на Полша и по този начин да дестабилизира Европейския съюз. Преминаването през пресечен терен и при ниски температури доведе до смъртта на най-малко 27 мигранти и на полските власти често им се налагаше да спасяват групи, заседнали в отдалечени блатисти местности, припомня АП.

Когато се изгради и оградата по границата с руския ексклав Калининград, Полша ще има "най-добре охраняваната граница в ЕС", заяви Камински.

Досега по протежението на 21-километров участък от стената са инсталирани камери и сензори за движение. Монтирането на техника за наблюдение по останалата част на 206-километровата ограда се очаква да завърши към края на годината.

Стената ще помогне за "предотвратяване на нелегалната миграция, която е политически мотивирана и цели да дестабилизира ситуацията в региона", добави полският вътрешен министър.

Връщайки се към инцидентите на границата миналата година, Камински заяви, че сега "ситуацията е много, много по-добра".

Полска компания ще започне тази година да монтира високотехнологично оборудване за наблюдение и по 210-километровата сухоземна граница с Калининград, където в момента е опъната само бодлива тел, съобщи министърът.

Варшава казва, че има признаци, че Русия иска да използва своя ексклав, за да вкарва през него мигранти в Полша.