Всяка страна има право да гради своя собствена съдебна система, каза днес полският премиер Матеуш Моравецки на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Той говори пред евродепутатите ден след като неговото правителство обяви, че започва да прилага новия закон, който изисква съдиите от Върховния съд, навършили 65 г., да се пенсионират. Това засяга около една трета от състава на съда и стана причина за масови антиправителствени протести в страната в защита на конституцията, независимостта на съда и върховенството на закона.

Новото полско законодателство е обект на остри критики от ЕС и неговите институции.

"Зачитането на националната идентичност е част от доверието, което трябва да бъде изградено в ЕС. Всяка страна има право да създаде своя правна система в съответствие със собствените си традиции", каза Моравецки. Той припомни девиза на Евросъюза - "единство в многообразието" и добави, че той не трябва да бъде празен лозунг.

"Националните парламенти са гласът на суверена и кръвоносната система на демокрацията", посочи премиерът и отбеляза, че в Полша има "дълбоко вкоренен парламентаризъм и върховенство на закона".

Според него ЕС през последните години неведнъж се сблъсква с кризи. "За да върви напред европейският проект, трябва да се укрепва неговата демократична легитимност", посочи той,  като поясни, че европейските ръководители трябва да слушат волята на своите народи.

Реформирайки съдебната система на своята страна, въпреки многобройните протести на ЕС, полското правителство отговори на очакванията на своето общество, каза той.

Моравецки говори и за газопровода "Северен поток-2", като изрази мнение, че изграждането му ще даде на Русия възможност да влияе върху европейската политика. Според него този газопровод "не е икономически, а политически проект", който "води към дестабилизация и дава на Русия инструмент да влияе не само върху европейската икономика, но и политика".