Антиправителствени демонстранти отново се събраха пред сградата на полския Върховен съд във Варшава, за да засвидетелстват подкрепата си за върховенството на закона и за председателката на съда Малгожата Герсдорф, съобщиха световните агенции и БТА.

Вчера полският президент Анджей Дуда обяви, че съгласно закона, приет от управляващата партия "Право и справедливост", от днес председателката на съда излиза в пенсия. Според спорния закон възрастта за пенсиониране на върховните съдии се намалява от 70 на 65 години. Тази промяна се смята за опит Герсдорф да бъде отстранена. Тя обаче днес дойде на работа.

Преди да влезе в сградата на Върховния съд Малгожата Герсдорф благодари на събралото се множество, което скандираше: "Съдиите не могат да бъдат уволнявани" и "Конституция!".

Герсдорф припомни, че по конституция нейният мандат е от шест години, а тя е на поста от по-малко от четири и тя ще се съобрази с основния закон.

"Присъствието ми тук не означава, че се ангажирам с политика. Правя всичко това, за да защитя правовата държава", каза Герсдорф, цитирана от Франс прес.

Председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф дойде на работа, въпреки че президентът я прати в пенсия

Снимка: БТА

"Правя всичко това, за да покажа къде е границата между конституцията и нарушението на конституцията", допълни тя и изрази надежда, че в Полша ще бъде възстановено върховенството на закона.

Герсдорф каза, че приетото законодателство е неконституционно и не може да бъде приложено. Негови критици казват, че то е част от усилията на изпълнителната власт да поеме контрол върху съдебната система, отбеляза Ройтерс.

ЕК заяви, че приетите в Полша промени подкопават принципа на независимост на съдебната власт, включително несменяемостта на съдиите, и така Полша нарушава задълженията си по договора за ЕС. По тази причина Европейската комисия започна преди два дни нова наказателна процедура срещу Полша, свързана с върховенството на закона.

В края на миналата година ЕК задейства за пръв път в историята чл. 7 от договора за ЕС срещу Варшава - процедура, която може да завърши с отнемането на правото на глас на Варшава при гласуването на общоевропейските решения.