Русия е тръгнала на имперско завоевание с цел да възстанови бившата съветска сфера на влияние, написа полският министър-председател Матеуш Моравецки в американския седмичник "Нюзуик" (Newsweek), в рамките на рекламната кампания "Да разкажем Полша на света", предаде полската новинарска агенция ПАП, цитирана от БТА.

Следващият етап на спонсорираната от Полша инициатива отбелязва първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна със статии, публикувани в десетки медии по света.

"Точно преди една година, на 24 февруари 2022 г., Русия започна военното си нападение срещу Украйна, разрушавайки реда, установен след Студената война. Русия започна своето имперско завоевание с една-единствена цел: да възстанови бившата съветска сфера на влияние, независимо от свързаните с това разходи и жертви", пише Моравецки в статията си.

Според него руската агресия е поставила под заплаха "сигурността и просперитета, постигнати с усилията на цели поколения европейци". "Трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да сложим край на този най-ужасен геополитически кошмар на двадесет и първи век", добави той.

Но Моравецки също така написа, че войната на Русия срещу Украйна е дала на света "много важни уроци", които могат да помогнат за осигуряването на мира и сигурността. Според него войната в Украйна "не е локален конфликт", а "засяга всички нас". Освен това Русия подхранва световната икономическа криза чрез започнатата от нея война и нейните последици. На трето място, Моравецки твърди, че "депутинизацията е предпоставка за суверенитета на Европа".

"Не може да се нормализират отношенията с престъпен режим. Крайно време е Европа да стане независима от Русия, особено в енергийния сектор", пише той.

Четвъртият урок от конфликта според Моравецки е, че "солидарността е по-силна от страха" и че злото трябва да се "преодолява заедно".

Последният му извод е, че възстановяването на Украйна след войната ще укрепи целия европейски континент.

"Изправени сме пред два сценария за бъдещето на Европа. Или Украйна ще победи и на континента ще има мир, или победителят ще е Русия и империализмът на Путин ще може свободно да се разширява", предупреждава Моравецки.

"Ако Украйна трябва да излезе победител, още днес трябва да започнем да мислим за промяна на парадигмата в европейската политика. Идеята за общност на сигурност и мир сега е единственият възможен модел на развитие", заключи той.

Световният медиен проект, наречен "Да разкажем Полша на света", стартира преди осем години като съвместна инициатива на Полския институт за нови медии, Института за национална памет (IPN), Националната банка на Полша (NBP), Министерството на външните работи и Полската агенция по печата.

Предишните издания бяха посветени на годишнините от избухването на Втората световна война, освобождаването на лагера на смъртта Аушвиц, Полското януарско въстание срещу царска Русия и битката при Варшава през 1920 година.