Инцидентът с ракетите, попаднали на полска територия, при който загинаха двама души, най-вероятно не се дължи на умишлена атака. Това мнение изрази посланикът на Полша в България Мачей Шимански по bTV. Той потвърди, че в момента се води разследване на терен, в което са включени полски и американски експерти. Украйна е пожелала да се включи в разследването, но все още няма решение от полска страна, каза дипломатът.

Все още специалистите работят. Най-вероятно двете ракети са дошли от Украйна в отговор на руски атаки. Но със сигурност никой не изстрелва срещу един хамбар скъпа ракета, коментира посланик Шимански. По думите му в Полша често се чуват ракетни удари, които Русия нанася по обекти в Украйна. Ако няма руски ракети във въздушното пространство на Украйна, тогава Украйна няма да изстрелва противовъздушни ракети, каза още той. Според него Москва носи непряка отговорност за случилото се, защото атакува украинската страна.

Посланикът добави, че в момента няма никакви доказателства, че трета държава в лицето на Русия има намерение да нападне Полша. Въпреки че Полша официално не поиска задействането на член четвърти от договора на НАТО, консултациите между държавите съюзнички вече се състояха, каза още Шимански.

Полша винаги е била напред с предложенията за санкции срещу Русия от страна на ЕС. Русия доказва, че такива санкции са нужни, смята посланикът. Според него реакцията на полските власти на инцидента с ракетите е била много сдържана и премерена. Ние още в началото казахме, че най-вероятно е грешка на украинската противовъздушна отбрана, подчерта дипломатът.

Полша все пак остава в повишена бойна готовност. Противовъздушните системи са активирани, други мерки също са повишени, но това не притеснява поляците и не показва, че Полша се подготвя за война, каза Мачей Шимански.

От думите му стана ясно, че в момента в Полша живеят близо два милиона и половина украински бежанци. Поне един милион от тях работят и са се включили успешно в живота в страната. Самите поляци категорично нямат съпротива срещу приемането на бежанци, допълни посланик Шимански.

Късно снощи премиерът Матеуш Моравецки повтори, че падналата ракета е изолиран инцидент и не е целенасочена преднамерена атака срещу Полша, че съюзниците от НАТО са усилили патрулирането във въздушното пространство над страната, че самата Полша е повишила бойната готовност на някои от своите сили и че постоянно се наблюдава въздушното пространство близост до границата.

Президентът Анджей Дуда успокои поляците, призовавайки ги да не се поддават на фалшиви новини и манипулации, каквито според него ще има през следващите дни. След проведени няколко съвета по сигурността, полското правителство обяви, че ракетата, която се е взривила от украинската система за ПВО е изолиран инцидент и това не може да се смята, че е инцидент, който ще се повтаря в бъдеще.

Местните хора са шокирани от случилото се. Разказват как са чули прелитането и взрива на ракетата, която изкопала огромен кратер. Полски и американски специалисти разследват този инцидент. Украйна поиска достъп до това разследване, но не е ясно засега дали ще ѝ бъде даден такъв.

На място има разположени доста полицейски сили. Има и полски и натовски следователи, които разследват какво точно се е случило. Пшеводув е само на 6 км от полско-украинската граница, а от другата страна е град Лвов, който постоянно е бомбардиран от страна на руската армия от началото на войната.