Представители на отделните парламентарно представени групи в Народното събрание коментираха експлозията на двете ракети в близост до границата на Полша с Украйна, при която загинаха двама мирни граждани.  Изказванията на народните представители бяха умерени с условието за изчакване на повече яснота и информация. Представителите на отделните политически партии изразиха безпокойство, но и отрекоха за момента да има опасност за страната ни. Повечето формации изразяват солидарност както с Полша, така и с НАТО. Но ще коментират по-подробно темата след закритото съвместно заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика. 

Не мисля, че има каквато и да е опасност за нашата държава, коментира Даниел Митов от ГЕРБ инцидента в Полша. Изключително сме разтревожени от инцидента, който се е случил в Полша, каза Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" и настоя служебното правителство да изпрати постоянен представител в НАТО. Докато военните действия не приближат Дунавската делта, рискове за България няма да има, коментира Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане". Според лидера на "Български възход" Стефан, Янев, България трябва да участва в консултациите на страните членки на НАТО в търсенето на общо решение. ДПС от началото е за мирно решаване на този конфликт, каза Джейхан Ибрямов. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че инцидентът в Полша е още един повод да настояваме за прекратяване на огъня и преговори за мир

Не мисля, че има каквато и да била опасност за нашата държава. Това каза в отговор на журналистически въпрос в парламента Даниел Митов (ПГ на ГЕРБ-СДС). Попитан дали може да има притеснение за нашата страна предвид случилото се в Полша, Митов коментира, че преди да изразяваме притеснения, трябва да се установят фактите. 

Снимка: БТА

Естествено обаче, трябва да се види траекторията на ракетите, тяхното производство, откъде са изстреляни, каза Даниел Митов. Според него това са факти, които могат да се установят. Както виждате, всички държави в момента подхождат много внимателно, защото преди да се установят фактите, не трябва да се предприемат необмислени действия или да се изказват становища, посочи Митов.

Когато сме наясно с цялата фактология, тогава може да се направят и по-категорични изявления дали ще има среща, свикана по член 4 от Вашингтонския договор или обсъждания оттам нататък, заяви Митов.

Разбира се, че изразяваме солидарност със съюзниците си, каза Митов и напомни, че Полша е такъв съюзник. Каквото е необходимо като позиция и помощ, ние сме готови да го предоставим, каза Митов. По думите му в момента полското правителство е необходимо да излезе със съответните факти и изявления, така че да може да се ориентираме в обстановката. Знаете там има голям американски контингент, който също се е включил в установяването на детайлите, коментира депутатът.

Всяка една натовска държава трябва да засилва отбраната си в тази ситуация, коментира още Митов. Той уточни, че всички действия до момента са насочени към това България да модернизира отбранителните си способности и да можем да сме адекватни в тази ситуация.

Изключително сме разтревожени от инцидента, който се е случил в Полша, каза Даниел Лорер и настоя служебното правителство да изпрати постоянен представител в НАТО

Изключително сме разтревожени от инцидента, който се е случил в Полша. В държава, наш партньор в НАТО, е имало инцидент, който е свързан с взрив от все още неустановен източник, коментира пред журналисти Даниел Лорер от ПГ "Продължаваме Промяната".

Снимка: БТА

Лорер настоя служебното правителство да ускори процеса по назначаване на наш постоянен представител в НАТО, след като постът е бил овакантен след назначаването на Драгомир Заков за министър на отбраната в правителството на Кирил Петков.

На въпрос дали това ще бъде бившият министър на външните работи Теодора Генчовска, Лорер отговори, че това е решение на служебното правителство.

Ние искаме да поощрим служебното правителство да побърза с възстановяването на български посланик в НАТО. Именно в такива ситуации е изключително важно ние да имаме директен досег с тези институции, посочи Лорер.

В България няма никакви рискове. Знаете, че в момента ситуацията се контролира, няма повод за тревога, такива неща се случват, когато има конфликт между съседни държави, знаете, че Полша граничи с Украйна, така че в момента няма за какво да се притесняваме изобщо, добави той.

Лорер отбеляза, че днес на закрито заседание на парламентарната комисия по отбрана и външна политика депутатите ще чуят повече както от министрите, така и от службите за сигурност.

Нуждата от превъоръжаване на нашата армия е изключително остра и това няма никаква връзка с този инцидент. Тя е закъсняла с 30 години. Време е да се освободим от съветската техника и да имаме модерна, съвместима, натовска такава, каза Лорер в отговор на журналистически въпрос.

Докато военните действия не приближат Дунавската делта, рискове за България няма да има, коментира Костадин Костадинов

До момента, в който военните действия не се приближат към Дунавската делта и руснаците не започнат активни действия за овладяване на остатъчното украинско Черноморие, такива рискове няма да има, каза председателят на Парламентарната група на "Възраждане" Костадин Костадинов в кулоарите на парламента, попитан дали има рискове за България.

Снимка: Булфото

Костадинов коментира, че такива рискове за нас ще бъдат минимални, защото дори военните действия да стигнат района на делтата, оттам до българската граница има още 180 км. По-голям е рискът за Румъния, допълни депутатът.

По думите му е било въпрос на време да се случи инцидентът в Полша. Случва се винаги, когато има такива военни конфликти, случи се и в България, когато беше войната в Югославия, посочи Костадинов. Той коментира, че не е нещо изненадващо и остава само да се разбере дали ракетата е изстреляна от руските или от украинските въоръжени сили.

Според Костадинов вероятността ракетата да е заблудена е 99 %. Той смята, че в другия един процент остава вероятност украинците или руснаците нарочно да са изстреляли ракета, за да бомбардират полския трактор, което, по думите му, е по-скоро невероятно.

Попитан дали смята, че трябва да се изразява солидарност с Полша, Костадинов заяви, че няма смисъл да изразяваме солидарност за това, че заблудена, без значение дали руска или украинска, ракета е ударила трактор в Полша. "Както и на нас не ни беше изразена солидарност, когато къщата в Горна баня беше бомбардирана. Не солидарност, извинение не получихме тогава", каза още Костадин Костадинов.

България трябва да участва в консултациите на страните членки на НАТО в търсенето на общо решение, каза Стефан Янев

България трябва да участва в консултациите на страните членки на НАТО в търсенето на общо решение, коментира Стефан Янев, председател на ПГ "Български възход". 

Снимка: Скрийншот/БНТ

Янев констатира, че преди да се говори за рисковете трябва да бъде оценена реално ситуацията.

Факт е, че има паднали ракети на полска територия, факт е, че има убити и разрушения на място. Дали говорим за инцидент - за случайно попаднала ракета или ракета, която от зона на военните действия е била целенасочено насочена към полска територия, е рано да се говори, посочи Янев. По думите му категорична оценка затова могат да дадат разследващите органи в Полша.

Вече чухме достатъчно мнения по темата, да не кажа категорични оценки, защото вероятно не са такива и от американски официални източници, според които вероятно става въпрос за случайно попаднала украинска ракета от системата за противовъздушна отбрана, която е била насочена към друга цел, добави той.

Стефан Янев бе категоричен, че преди да имаме окончателни резултати е рано да даваме категорични оценки.

Лидерът на "Български възход" обясни, че ако се приеме, че страната е била нападната, то тогава се задействат процедури. В момента има такава среща в главната квартира на НАТО посланиците се събират, като ще дискутират този въпрос, добави той. Българският парламент следобед ще има заседание на две комисии, където ще бъде изслушан и военният министър, така че към края на деня ще имаме по-точна информация. Не мисля, че трябва да бием камбаната и да казваме, че това е повод за тревога, по-скоро изглежда като инцидент, коментира Янев.

ДПС от началото е за мирно решаване на този конфликт, каза Джейхан Ибрямов

ДПС от началото е за мирно решаване на този конфликт. Като цяло, и като партия, и като страна, ние сме съпричастни с борбата на украинския народ. Това каза Джейхан Ибрямов пред журналисти в парламента във връзка с инцидента в близост до границата на Полша и Украйна.

Снимка: Булфото

Данните, с които ние разполагаме, са много оскъдни, осланяме се на изявленията на световните лидери, както и на американския президент. Да оставим специалистите да установят какво точно се е случило и след това можем да коментираме по-обстойно, посочи депутатът.

Надяваме се в най-скоро време да излезе достоверната информация какво точно се е случило, добави той.

Ибрямов апелира да бъде изчакана официалната информация дали случилото се е предизвикано или не е.

Инцидентът в Полша е още един повод да настояваме за прекратяване на огъня и преговори за мир, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова

"Инцидентът с падналата ракета на територията на Полша за нас е още един повод да настояваме за прекратяване на огъня от двете страни, за започване на дипломатически разговори и за установяване на мир", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Снимки: Булфото

"Приветстваме въздържаната реакция на всички лидери, но продължаваме да смятаме, че предоставянето на оръжие, на която и да е от воюващите страни, подклажда още повече конфликта. Повече оръжие означава повече война. Отново призоваваме световните лидери да положат всички усилия да се спре огънят и от двете страни и да започне по дипломатически път да се решава въпросът - да се търси мир", каза още тя.