Министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви, че не очаква конкретна заплаха за националната сигурност след инцидента в Полша. По думите му няма притеснение в нито една страна-членка на НАТО.

"Няма необходимост от някакви чрезвичайни мерки към момента. Не се налага усилване на капацитета или повишаване на готовността на военните сили на Източния фланг на НАТО", каза Димитър Стоянов след участието си в съвместното извънредно заседание на двете парламентарни комисии по отбрана и външна политика.

Заседанието беше закрито замедиите и заради участието на шефовете на служба "Военно разузнаване" и Държавна агенция "Разузнаване", както и външния министър Николай Милков. Всички те бяха изслушани във връзка със ситуацията в Източна Полша, където вчера имаше експлозия в район, близо до границата с Украйна.

Няма искане от Полша за провеждане на консултации по чл. 4 от Договора за НАТО, заяви и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти след края на извънредното съвместно заседание. "Имаше консултативна среща, която беше планирана за днес в Брюксел. Няма основание на активиране на чл. 5", каза Димитър Стоянов.

По думите му и от Полша, и от САЩ, включително и от България се говори за инцидент. "Основната версия, по която се работи, е, че украинска ракета е стреляла по конкретна въздушна цел - най-вероятно руска ракета", обясни служебният министър. Той добави, че не очаква това да доведе до конкретна заплаха за националната сигурност на България.

"Това, което и нашите съюзници коментират, а и предприемат като действия, е една спокойна позиция, която не изисква усилване или повишаване на степента на готовност на въоръжените сили, или усилване на Източния фланг", каза министърът. Според него това говори, че няма очаквания да се случи нещо необичайно на наша територия или на друга държава членка на НАТО.

Няма директна заплаха за България, заяви председателят на Комисията по външна политика към Народното събрание Екатерина Захариева пред журналисти след края на извънредното съвместно заседание на парламентарните комисиите по отбрана и по външна политика за напрежението след инцидента с паднали ракети на територията на Полша, при който загинаха двама души.

"Много е важно да спрат спекулациите, които се чуват и от двете страни - Украйна и Русия", каза Захариева.

От една страна първата спекулация е, че Русия целенасочено е нападнала страна съюзник на НАТО, за да ескалира напрежението. Другото е, че украинските сили са направили това, за да въвлекат съюзниците в НАТО, обясни тя.

Няма искане от Полша нито за активиране на чл. 4, който е консултации, нито за чл. 5 от Северноатлантическия договор, обясни още председателят на комисията по външна политика. По думите й няма нужда България да предприема допълнителни действия, освен това, което е предприела през февруари.

Ясно е, че това не е целенасочена атака към територията на Полша, заяви председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев. Според него този инцидент нямаше да се случи, ако Руската федерация не беше атакувала Украйна вчера с над 100 ракети. Те са изстреляни по обекти от енергийната инфраструктура - с една единствена цел - Украйна да се остави на тъмно и студено през зимата, смята Гаджев.

Екатерина Захариева също заяви, че целта на руската армия е да остави Украйна на студено и тъмно през идващата зима и припомни, че над 10 млн. украинци са били оставени без електричество. Това може да доведе до нова бежанска вълна към Европа и съседните държави, сподели тя.

Украйна ще изпитва все повече затруднения с резервните части за възстановяването на енергийната система на страната и най-вероятно ще се обърнат към държавите от Европейския съюз за предоставяне на такива части, смята Захариева. Много е важно да се помогне на Украйна, за да не остане населението на страната без ток през зимата, допълни тя.

Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна, заяви държавният глава Румен Радев в своя позиция, разпространена от прессекретариата на президента. Според служебния премиер Гълъб Донев експлозията на двете ракети налага спешно преосмисляне на действията, с които да бъде запазен мирът. В позиция от Министерството на външните работи у нас написаха, че изразяват изключително безпокойство от вчерашните експлозии на полска територия, довели до две жертви, като от ведомството са в близък контакт и консултации със съюзниците в НАТО и партньорите от Европейския съюз.