Унгарският премиер Виктор Орбан прие в Будапеща лидера на италианската крайнодясна партия "Лига" на Матео Салвини и полския премиер Матеуш Моравецки, който е сред водещите фигури на управляващата партия "Право и справедливост", за да обсъдят "политически съюз на европейско ниво". Миналия месец Орбан извади партията си ФИДЕС от Европейската народна партия.

Според унгарския премиер Орбан идеята за нова европейска десница е да приюти: "всички европейски граждани, които не искат мигранти и мултикултурализъм, които не са пристрастени към манията ЛГБТ, които защитават християнските традиции и уважават националния суверенитет", както написа той по-рано този месец.

Лидерът на италианската "Лига" Матео Салвини обясни преди да отпътува за Будапеща, че темата на разговорите е рестарт на Европа след пандемията, както и създаването на "различна и истинска Европа". По думите на Салвини обаче засега не става дума за "обща парламентарна група" на националистическите формации.

Бившият италиански вицепремиер отбеляза, че приоритетната му задача остава обединяването на всички дясноориентирани партии в ЕП. Или с други думи - сливането с групата "Идентичност и демокрация" в ЕП, в която членува "Лига", с Европейските консерватори и реформисти, в които е полската "Право и справедливост", за да се създаде втората по големина група в Европарламента.

В срещата по инициатива на Виктор Орбан участват управляващите партии в Унгария и Полша, известни с критичния тон срещу Брюксел и срещу задълбочаването на интеграцията в ЕС, съобщава БНР. Срещу Унгария и Полша ЕК започна наказателни процедури заради неспазване принципите на правовата държава.

На пресконференцията след срещата тримата политици се зарекоха да продължат сътрудничеството между своите партии, за да постигнат това, което Орбан нарече "европейски ренесанс". Те обаче дадоха малко подробности за характера на евентуалния бъдещ алианс.

"Събрахме се тук да планираме и да говорим за бъдещето на Европа", каза пресконференцията Орбан. Той посочи, че всички са се обединили около идеята на Салвини за "европейски ренесанс", тъй като милиони европейски граждани са без "адекватно и ефективно представителство".

Салвини изрази надежда за сливането на европейска сцена на неговата "Лига", "ФИДЕС" и управляващата в Полша партия "Право и справедливост" и назова срещата, състояла се на католическия Велики четвъртък, "историческа". Моравецки повтори призива на домакина за създаването на европейска политическа сила, която "уважава националния суверенитет и свобода" и брани традиционните ценности.

На пресконференцията Орбан каза, че следващата среща на тримата политици ще бъде през май, вероятно във Варшава.