Полша ще затвори източната си граница за товарни автомобили, регистрирани в Беларус и Русия, до второ нареждане, съгласно наредба, публикувана днес от полското министерството на вътрешните работи, предаде Ройтерс.

Този ход е ответна мярка, след като Върховният съд на Беларус потвърди присъдата на по-долна инстанция от осем години затвор срещу опозционен журналист от полски произход. Това засили още повече напрежението между двете страни, което отчасти се дължи на руската инвазия в Украйна.

Според полските власти решението е необходимо, за да се "гарантира обществената сигурност".

В регламента, отнасящ се за граничния контрол, не се споменава случаят с осъдения журналист Анджей Почобут. Министърът на вътрешните работи на Полша Мариуш Камински обаче написа в "Туитър", че ще добави няколкостотин беларуски служители в списъка със санкции заради присъдата.

"Във връзка с потвърждаването на драконовската присъда по делото на Анджей Почобут ще обявя в понеделник решението си да включа в списъка със санкции няколкостотин представители на режима на Лукашенко, отговорни за политически репресии, включително срещу поляци, живеещи в Беларус", написа в "Туитър" Камински, цитиран от ТАСС.

По-рано беларуският президент Александър Лукашенко каза, че е възможно осъденият журналист да бъде прехвърлен в Полша, при условие че в Минск бъдат върнати издирвани беларуски опозиционни активисти.

Почобут бе задържан през пролетта на 2021 г. През октомври 2022 г. Комитетът за държавна сигурност на Беларус го включи в списъка на лицата, участващи в терористични дейности.

На 8 февруари Областният съд на град Гродно осъди Почобут на осем години затвор, след като го призна за виновен за публично призоваване за действия, насочени към нанасяне на вреда на националната сигурност на Беларус, както и за разпространение на материали, съдържащи такива призиви, с помощта на средствата за масова информация. Той бе признат за виновен и за умишлено подбуждане на вражда и раздор.

Днес Върховният съд на Беларус отхвърли жалбата срещу присъдата на журналиста.

Полша вече затвори някои гранични пунктове с Беларус, в отговор на ефективната присъда на Почобут и експулсирането на полски дипломати от Минск.

От министерството на външните работи на Беларус засега не са отговорили на запитването на Ройтерс за коментар.

Минск и преди е казвал, че решенията на Полша за затваряне на гранични пунктове са безсмислени и опасни, като обвинява Варшава, че причинява големи забавяния по границата и не изпълнява двустранните споразумения.

Полша е убежище за противниците на президента на Беларус Александър Лукашенко, а Варшава се превърна в един от най-верните поддръжници на Киев, след като основният съюзник на Беларус - Русия, нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Полша също така обвинява Беларус, че изкуствено създава мигрантска криза на границата, като вкарва хора от Близкия изток и Африка, и се опитва да ги изтласка през полската граница, отбелязва Ройтерс.

Въпреки че броят на преминаващите мигранти е по-малък, отколкото в пика на кризата през 2021 г., полската гранична охрана съобщава ежедневно за десетки опити за незаконно влизане на полска територия.