Полският президент Анджей Дуда заяви, че ще поиска от президента Джо Байдън да увеличи както броя на американските войски, така и количеството военно оборудване в Полша, предаде ПАП за БТА.

Президентът на САЩ трябва да пристигне на посещение в Полша в понеделник, броени дни преди първата годишнина от руската инвазия в Украйна.

Наред със срещата с Дуда, Байдън ще присъства и на среща на Букурещката деветка - организация, съставена от деветте държави от източния фланг на НАТО.

Вчера вечерта Дуда заяви пред полската държавна телевизия, че ще разговаря с Байдън за увеличаване на американското военно присъствие в Полша по време на "лична среща, както и по време на разговорите на двете делегации".

"Не само по време на срещата на върха в Букурещ, но преди всичко по време на посещението му в президентския дворец", каза Дуда.

"Вече имаме бази и оборудване в Полша, но смятам, че трябва да има повече", продължи президентът, като добави, че ще се опита да убеди американския си колега да засили американското присъствие.

Дуда каза също, че ще се опита да убеди лидерите на Германия и Франция да последват примера му.

Имайки предвид планираната реч на американския президент във Варшава, Дуда заяви, че "тя със сигурност ще има глобално измерение" и ще бъде от значение "за изграждането на нашата система за сигурност".