Руски военни самолети са били прехванати от американски и нидерландски изтребители близо до Аляска и край Полша, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

В понеделник два американски изтребителя прехванаха четири руски военни самолета близо до Аляска, съобщиха в комюнике от Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана (НОРАД), като уточниха, че прехващането е било "рутинно".

Руските самолети са били тежки бомбардировачи Ту-95 и изтребители Су-35. Те "останаха в международното въздушно пространство и не навлязоха в суверенното въздушно пространство на САЩ или Канада", посочва НОРАД.

В комюникето се отбелязва, че подобна руска активност се наблюдава "редовно и не е смятана за заплаха, нито за провокативна дейност".

За сметка на това американски бойни самолети получиха този месец рядка възможност да изпълнят реални военни операции. Те свалиха край източното крайбрежие на САЩ китайски балон, определен като шпионски, и три неидентифицирани летящи обекта, посочва АФП.

Същевременно от Министерството на отбраната на Нидерландия разпространиха съобщение, че 2  нидерландски изтребителя Ф-35 са прехванали три руски военни самолета във формация близо до Полша и са ги съпроводили, докато са се отдалечили от източноевропейската страна от НАТО.

В изявлението, публикувано късно снощи, се посочва, че "неидентифицираните към онзи момент самолети са доближили полския район на отговорност на НАТО откъм Калининград". Руският балтийски ексклав се намира между Полша и Литва - две страни, които членуват както в Северноатлантическия алианс, така и в Европейския съюз.

Впоследствие било установено, че става въпрос за разузнавателен самолет Ил-20М и два изтребителя Су-27. Два нидерландски Ф-35 ескортирали от дистанция трите руски военни самолета и след това предали мисията на партньори от НАТО.

От министерството на отбраната на Русия засега не са отговорили на запитване на Ройтерс за коментар.

Осем нидерландски изтребителя Ф-35 са разположени в Полша през този и следващия месец.